Продължава напрежението между ветеринарните лекари и земеделския министър Найденов. Този път повод за обтягане на отношения е изказване на министъра, че случаят на антракс в България е поради безотговорността на част от практикуващите лекари там.

За виновния аз сега ще упражня правото си и ще му отнема дипломата, заяви министър Мирослав Найденов, цитиран от БНР.
И добави: „Или по-скоро не дипломата, тъй като това не мога, но правото да упражнява професията си", категоричен бе земеделският министър.

Антракс в България, и то със заразени хора, не е имало от години, изтъкна той и запита и защо Българският ветеринарен съюз, който има претенции и който всъщност също трябва да контролира дейността на част от практикуващите колеги, не реагира.

Ветеринарите от своя страна разпространиха изявление, в което подчертават, че въпреки опитите на всички ветеринарни лекари да отстояват правата си със символични протести, нито един от тях не е спирал работа - имунизации, прегледи и лечение.
Дейностите се извършват във всички региони на страната, независимо от липсата на плащания и меко казано пренебрежителното отношение на държавната администрация, заявяват от браншовата организация.

Според тях изказването на министъра на земеделието, с което се опитва да обвърже символичните протести на ветеринарните лекари с разпространението на антракс е тенденциозно, непрофесионално и неоснователно.

От Българския ветеринарен съюз припомнят, че нееднократно са предупреждавали за липсата на ваксини и средства за диагностика на предавани от животни на хора заболявания.
Допускането на зараза от антракс е именно резултат от всички тези пропуски, категорични са ветеринарите.

Практикуващите ветеринарни лекари не крият опасни инфекции под леглата си с цел да ги разпространяват, когато си поискат.
Може би ако някъде падне метеорит, отново ще бъдем виновни ние, изразяват обидата си ветеринарите от коментара на министъра.

Припомняме, вчера стана ясно, че болен от антракс мъж е на лечение в болницата в Ямбол.

Пациентът се е заразил, след като заклал овца от стадото си. Той е болен от кожната форма на заболяването, която не е опасна за околните.