Учредява се Национална асоциация за защита на земеделските стопани, съобщава БГНЕС. До решението се е стигнало поради факта, че до момента малките и средни земеделски стопани нямат легитимно представителство. Тя настоява за ясни правила за личните стопанства.

Според Димитър Петков - земеделски производител от Пазарджик, участващ в учредяването на организацията, тя ще ги легитимира както пред обществото, така и пред институциите.

Той обясни, че основната цел е да се формулират ясни искания, които да бъдат представени пред отделните институции и между земеделските производители и институциите да има само един посредник.

Отпускат 30 000 лева за стопаните, засегнати от чумата по свинете

Отпускат 30 000 лева за стопаните, засегнати от чумата по свинете

МЗХГ отчита над 3,2 млн. лева за имунопрофилактика на животните

Тя няма да представлява само стопаните, които отглеждат прасета в задния двор, а всички малки производители, които се занимават със животновъдство или растениевъдство, подчерта Петков.

Земеделецът посочи, че исканията на Асоциацията са за повече яснота от държавните институции за бързото изплащане на обещаните от премиера обезщетения, както и да бъде формулиран ред, по който ще се получат.

Трябва да се представят пред хората какви ще бъдат изискванията за откриване на безопасна ферма в задния стопански двор, там, където хората имат право да отглеждат до 5 прасета, настоя той. Според Петков държавата има вина за нерегламентираното отглеждане на животни, тъй като контролът от нейна страна е изключително слаб.

Няма да има спекулации с обезщетенията за убити прасета, уверява Танева

Няма да има спекулации с обезщетенията за убити прасета, уверява Танева

До 26 август трябва да са готови нужните протоколи за изплащане на компенсациите

Той смята за важно да се гарантира защитата както на индустриалните ферми, така и на малките и средни стопани.

Петков отказа да коментира дали предприетите мерки за справяне с чумата са правилни, но беше категоричен, че трябва този поминък трябва да остане. Освен това изрази несъгласие с искането на индустриалните фермери, които първо обещали да дадат прасета на малките стопани, а след това поискали от държавата да се забрани отглеждането на прасета в заден двор.

300 лв. за задния двор са достатъчни, убедена Танева

300 лв. за задния двор са достатъчни, убедена Танева

Според нея мерките за биосигурност не са тежки за стопанствата