След вчерашната среща между Иван Костов и Пламен Юруков има нова предизборна ситуация в София, заяви столичният лидер на тъмносините Атанас Атанасов.

Затова националното ръководство на ДСБ ще препоръча на софийската си организация да отложи общото си събрание, което на 2 септември трябваше да определи кандидат-кмета на тъмносините. Така ще има повече време за преговори със СДС и по-голям шанс за постигане на съгласие.

Основната цел на ДСБ е да се издигне единна кандидатура за кмет на София.
Всички останали разговори - за районни кметове и за общински съветници, ще зависят от постигането на съгласие по кандидатурата за кмет на столицата, посочи Атанасов.

Проблемът ни не е конкретно Бойко Борисов или БСП, а моделът на управление на София, който допуска задкулисни договорки, подчерта председателят на софийската организация на ДСБ.

По думите му целта на тъмносините не е борба в дясното политическо пространство, а именно премахване на сегашния порочен модел на управление на София.

И при Софиянски, и при Борисов столичното кметство е терен на хора, които имат други амбиции. От ДСБ искаме човек, който да решава проблемите на София, коментира Атанасов.
Той отказа да посочи конкретни имена, като заяви, че е редно те първо да  бъдат обсъдени със СДС и че няма намерение да води преговорите чрез медиите.

Ние сме взели поука от своите грешки. Не искаме зложелателите на дясното обединение да представят формални пречки заради това, че сме посочили имена пред медиите." - заяви д-р Петър Москов, член на Националното ръководство на тъмносините.

Тъмносините посочиха, че за някои сегашни общински съветници от СДС кандидатурата на Бойко Борисов е много удобна, но се надяват привържениците на общата кандидатура на сините партии да надделеят.

Според Атанас Атанасов кандидатурата на Иван Нейков за столичен кмет не би била приемлива за ДСБ, защото в качеството си на настоящ общински съветник той е част от сегашното управляващо мнозинство в столичната община.

По-рано днес от СДС заявиха убедено, че при обща кандидатура с ДСБ имат огромни шансове за успех в столицата.