Новият посланик на Франция в България Жоел Мейер връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев. Това се случи на официална церемония в Президентството, информира БНТ.

Жоел Мейер е роден на 25 май 1961 година. Има диплома за висше образование от Националния институт за източни езици и цивилизации (INALCO) и диплома за специализация по съвременна гръцка литература.

По думите на Мейер България е ключов партньор за Франция. Той изрази готовност да продължи да развива двустранните отношения. Посланикът подчерта, че двете страни са демонстрирали обща визия за европейското бъдеще чрез обединена и силна Европа, особено по време на френското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на тази година.

Мейер посочи, че е доволен от факта, че България се доверява на знанията и уменията на много френски компании. Той отправи призив за засилване на икономическото партньорство в ключови сектори като възобновяемата енергия, водоснабдяването и канализацията, модерното инженерство, ядрената енергетика, аеронавтиката и др.

С орден "Мадарски конник" Радев награди френския посланик за успешното сътрудничество

С орден "Мадарски конник" Радев награди френския посланик за успешното сътрудничество

По време на мандата на Флоранс Робин отношенията в търговията ни надминали над 2 млрд. евро