Има предпоставки за завършването на процеса на професионализиране на българската армия. Това заяви в ефира на нова телевизия новият министър на отбраната Николай Цонев.

Той беше категоричен, че съкращения в армията няма да има и съставът й ще се запази съгласно план „2015". ( План за организационното изграждане и модернизацията на въоръжените сили до 2015г. - бел. ред.)

Запитан дали числеността на българската армия, която наброява 32 000 души е достатъчен, Цонев отговори, че „ тя е оптимална за целите, които сме си поставили". А те по думите му са осигуряването на национална сигурност и съдействие на партньорите от Алианса.

Що се отнася до факта, че голям брой млади офицери напускат армията, министърът бе категоричен, че това не е тенденция, а отделни идентични случаи. Цонев подчерта, че ако напускането на млади кадри наистина се превърне в тенденция, то МО ще вземе всички възможни мерки този процес да прекъсне.

Министърът на отбраната набеляза трите основни насоки на политика в областта на отбраната, които ще следва по време на управлението си. По думите му това са сериозни функционални реформи в Министерство на отбраната, засилване на социалния пакет и създаване на жилищен фонд за военнослужещите.

Ще се постарая обществото да знае какво става в българската армия...

На въпрос дали българската армия и МО са действали при явна непрозрачност, Цонев заяви, че непрозрачността наистина е факт, но той е провокиран по-скоро от високата секретност на работата.

Българската армия сериозен авторитет в обществото, но през последните години за нея се говори като за структура, която работи под завеса, добави Цонев. Това лично мен като офицер ме притеснява и обижда, защото смятам, че там служат честни и достойни хора, каза още той.

По думите му това усещане за непрозрачност е резултат от дългите години, в които МО е било забулено в секретност. Според него трябва да се постави нова граница на секретността.

Министърът бе категоричен, че е нужна политика на прозрачност в областта на отбраната. Той припомни и че е наредил да бъдат спрени замените на имоти.

Ще се постарая обществото да знае какво става в българската армия и да има истински сериозен граждански контрол върху армията, категоричен бе той.

Много хора работеха да няма прозрачност в Министерството на отбраната, добави Цонрев.

Запитан дали бившият министър Веселин Близнаков е съдействал за съществуването на тази непрозрачност, Цонев заяви, че не вярва той самият да работил целенасочено за това, а по-скоро е имал експерти, които са съветвали националното ръководство, че е нужна висока степен на секретност.

Цонев припомни и че е прекратил участието си във всички фирми и отрече да се познава и да е имал контакти с братя Галеви, докато е бил председател на борда на директорите на „Винпром Дупница".