Съюзът и Асоциацията на погребалните фирми се обявиха против законопроекта, приет на първо четене от Народното събрание, свързан с регулации в бранша.

Законопроектът е на Обединени патриоти. Според него всяка община трябва сама да регулира как да се извършват погребения, кремации и поставяне на надгробни паметници

Втори ден катафалки обикалят в знак на протест улиците на София

Втори ден катафалки обикалят в знак на протест улиците на София

Срещу законопроект на "Обединени патриоти"

Ресорните асоциации поискаха "на една маса" да седнат всички заинтересовани страни, да обсъдят състоянието на сектора и да се изработи изцяло нов Закон за траурната дейност, който да гарантира равнопоставеност на работещите.

Те дадоха за пример, че Франция има такъв закон от първата си революция, а Испания има специален указ за погребалната дейност.

Според тях новият закон въвежда технически неизпълними изисквания към тях и създава монопол, както и е приет без обществени консултации и становища. 

Шествие с катафалки блокира центъра на София

Шествие с катафалки блокира центъра на София

От погребалния бранш настояват за регламент, сега бил тотален хаос

Човешкото търпение има предел и приближаваме към него, не може да се движим с темпото на волска каруца и да имаме претенции за бяла държава, обявиха присъстващите.

Красимир Димитров, секретар на Съюза на погребалните фирми, призова най-вече Столичният общински съвет да се поучи от по-малките общини в България, които работят "заедно" с тях, а не като врагове, както е на територията на София".

"Ако сега предлаганите услуги на погребалните агенции ви се струват скъпи, а ние сме със скъпи коли, то приемането на този закон ще създаде кожодери", категорични бяха от Съюза.

265 общини с 265 наредби и стандарти за ковчег или погребения в една и съща държава - не е приемливо, са още аргументите на бранша, който иска ясни и единни правила и проектозакон по европейски модел.

В знак на протест срещу новия законопроект миналата седмица по улиците на София обикаляха катафалки.