Надявам се днес да поставим едно ново начало в отношенията си с Южна Корея. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов след среща с корейския му колега Ли Нак-Йон.

Премиерът посочи, че в миналото си България има доста печални опити за сътрудничество с Южна Корея. Бойко Борисов определи като перспективни големите договори. Корея е водеща в автомобилостроенето, предстои бум в развитие на електроавтомобилите.

България е изключително място това да се развие в един голям завод. Същото важи за техните паркове в сферата на ИТ технологиите, заяви Борисов.

"Надявам се регионът, от който идват, да се успокои. Цял свят се тревожи. На Европейския съвет имаше такава тема", добави в геополитически коментар Бойко Борисов.

България задълбочава стратегическото партньорство между ЕС и Южна Корея

България задълбочава стратегическото партньорство между ЕС и Южна Корея

Президентът иска двустранният стокообмен от 200 млн. долара да бъде значително увеличен

Премиерът на Южна Корея Ли Нак-Йон призова за разширяване на икономическото сътрудничество с България. Той заяви, че ще помогне за цялостното функциониране на съвместна икономическа комисия и на комитет за промишлено сътрудничество между двете страни през следващата година. 

На среща с южнокорейски бизнесмени, базирани в България, Ли каза, че икономическото сътрудничество между Южна Корея и България остава в начално ниво и е време да се разшири във всички посоки чрез пълното функциониране на тези комисии за сътрудничество.

По-късно през деня в присъствието на премиерите Бойко Борисов и Ли Нак-Йон беше представена учредената "Търговска и Индустриална Камара на Република България и Република Корея".

Ли Нак-Йон пристигна в България за тридневно посещение, фокусирано върху засилване на търговията и на друг икономически обмен между двете страни. Визитата му включва среща с президента Румен Радев и разговори с българския му колега Бойко Борисов.