АБВ приветстват развитието в дългогодишния спор между гръцката и македонската страна за името на Република Македония, винаги са подкрепяли кандидатурата й за членство в ЕС и НАТ, но също така държат това да не става за сметка на България.

Договореното име "Северна Македония" вероятно задоволява териториалните претенции на Гърция, но дава основание за такива на България, най-малко поради това, че част от Северна Македония е Пиринска Македония, която е на българска територия и с малки изключения представлява цялата Благоевградска област, обясняват те.

АБВ коментират, че Бойко Борисов през 2012 г. заявява, че "варианта Северна Македония е абсолютно неприемлив" и че "това име е предпоставка за териториални претенции към страната ни, Скопие може да поиска Благоевград".

БСП иска гаранции за името Северна Македония
Обновена

БСП иска гаранции за името Северна Македония

Да се обвържат преговорите за членство в ЕС

Според тях, МВнР безпринципно се съгласява и приветства всяко направено предложение, както с Илинденска, така и сега със Северна Македония. Фактът, че в договора има предложение да се запише, че Споразумението няма да променя съществуващите граници и няма претенции към съседите относно език, култура, история и идентичност идва да покаже, че самото име дава основание и за двете.

Не може да се очаква гаранции в бъдеще време, те трябва да се дадат сега, АБВ не са съгласни с принципния подход, две страни да решават проблем, засягащ няколко държави без тяхно участие. В процеса на окончателното вземане на решение трябва да бъдат включени всички заинтересовани страни, допълват те.

Правителството, политическите партии в България, включително и парламентарно представените, нямат адекватна позиция по този въпрос, коментират АБВ.

България приветства споразумението за името на Македония

България приветства споразумението за името на Македония

Новото име не бива да се интерпретира като основание за териториални претенции…

Предишното предложение - Илинденска Македония - е посегателство към българската история, това дава основания за териториални претенции към България, АБВ са против географско име на Македония, защото може да предизвика недоволство у българските граждани.

Според тях, немаловажен е фактът, че Гърция години наред води спор за името и спира членството на Македония в ЕС и НАТО докато не постигна желаното, което доказва изключителното значение на този въпрос. "Споразумението за името Република Северна Македония позволява да се направи ясно разграничаване между гръцката провинция Македония и страната", цитират от АБВ изказване на Алексис Ципрас.

Те вярват, че своевременното становище на Мултидисциплинарната комисия по договора за добросъседство с Република Македония ще бъде важно за изготвяне на официална българска позиция.

С Илинден в името на Македония, АБВ виждат посегателство към българската история

С Илинден в името на Македония, АБВ виждат посегателство към българската история

АБВ подкрепят Македония в ЕС и НАТО, но направени под външен натиск компромиси да не са за българска сметка