Сливане на социалното и здравното ведомства в едно министерство, въвеждане на института на изборните съдии и на изборните служители на МВР по места – иначе казано шерифи - са само част от революционните идеи в предизборната проектопрограма на Новото време.

Първото предложение е направено пред конгреса на партията от д-р Неделчо Калъчев и по принцип се одобрява от лидера на нововремци Емил Кошлуков.
Според него двете министерства извършват сходни дейности, поддържат регионални структури и представителства, които в огромната си част се дублират.
В един модерен капитализъм, категоричен е Кошлуков, ролята на социалното ведомство до голяма степен е свързана със здравното обслужване.

Втората идея е лансирана от няколко местни организации на Новото време най-вече от Сливен, и предстои да бъде обсъдена на редколегия и евентуално приета от конгреса утре.

Борислав Цеков съобщи, че партията има визия за промяна и на точковата система при пенсиониране в полза на хората. Предизборният форум на Новото време също ще трябва да се произнесе по нея.

В стопанската си програма партията залага на гарантиране на повече икономическа свобода за бизнеса.

Това според Ралица Агайн може да се постигне с намаляване на преразпределителната роля на държавата, сваляне на данъчните ставки, агресивна и гъвкава икономическа политика.
Агайн смята, че това ще позволи на България да се превърне в едно от най-атрактивните места за инвестиции.

Иначе Емил Кошлуков днес оповести новината, която се спряга от седмица и не изненадва никого – Новото време ще се явява на изборите самостоятелно.
Това според него обаче не означава разрив с досегашните им партньори от т.нар. Либерален алианс или влошаване на отношенията и прекъсване на комуникациите с лидерите на НДСВ и ДПС Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган.
Кошлуков изрази надеждата, че след изборите, в рамките на 40-то Народно събрание ще има възможност за възстановяване на Либералния алианс и трите партии ще се превърнат в ядрото за създаване за дясноцентристко правителство.

Темата на деня според лидера на Новото време днес е колаборацията с БСП – да или не.
Партията му продължава да смята, че социалистите нямат визия за управление и че евентуалното им идване на власт не е полезно за страната и би стопирало реформите.
От своя страна НДСВ и ДПС са по-склонни на сътрудничество с левицата.
За да се превърне в гарант за бъдещо дясноцентристко управление Новото време започва активен диалог с цялата десница.

Кошлуков се надява в хода на преговорите да се преодолеят личните, себичните, тщеславните мераци, болки, обиди, настроения и нагласи у отделните лидери.

Утре първият национален предизборен конгрес на Новото време ще утвърди своите кандидати за народни представители.

От 713-те делегати на конгреса 42% са жени, 41% са на възраст между 31 и 40 години, най-младият участник във форума е на 19 години, а най-възрастният е на 68 години.
Делегатите с висше образование са 73%. Същият е процент висшисти има и сред номинираните от общинските структури, партньорските организации и тематичните клубове кандидат-депутати.
Горе-долу същото е възрастовото съотношение при кандидат-депутатите. Жените сред тях обаче са по-малко – 35%.