Парламентът "отряза" лидера на Атака Волен Сидеров да оглави комисията "Антимафия" в парламента.

От 145, „за" председателството на Сидеров гласуваха 9, против бяха 93 народни представители, 43 гласуваха "въздържал се".

Срещу днешното гласуване на новата позиция на националиста скочи доскорошният му политически съратник Кирил Гумнеров.

Сидеров: ГЕРБ ни се отплащат с подлост
Още...

Депутатът, който напусна Атака, възнегодува срещу предложението на атакистите Комисията за борба с корупция да бъде оглавена от Волен Сидеров. Той се аргументира с това, че напусналите са подали сигнал срещу лидера на Атака, че е принуждавал кандидат-депутатите от листата на Атака да стават поръчители за заеми за 150 хил. евро.

Според Гумнеров не е редно Сидеров да оглави комисията, тъй като тримата отцепили се именно в нея подадоха сигнала срещу бившия си лидер. Гумнеров настоя изборът на председател на комисията Антимафия да бъде отложено, поне докато се изяснят фактите около офшорките на Атака.

Как човек срещу когото има сигнал сам ще се проверява, попита Кирил Гумнеров. Предложението му обаче не бе прието.

Валентин Николов остава член на комисията за борба с корупцията. След гласуването в кулоарите на парламента той коментира, че ще се въздържи от обсъжданията на сигнала срещу Волен Сидеров и няма да гласува, когато комисията разглежда въпроса, за да остане обективен.

Останалите членове в комисията ще решат какво да правят със сигнала. Кой ще оглави комисията Антимафия ще стане ясно след консултации с правния отдел на Народното събрание.

Още днес напусналите Сидеров депутати ще подадат сигнала срещу бившия си лидер в комисията и в прокуратурата. Все още те не са подавали декларация за принадлежност към друга политическа сила. Валентин Николов посочи, че нито той, нито някой от колегите му е получавал някакви средства от полагаемата държавна субсидия.

Не е редно, след като Волен Сидеров е член на Комисията за контрол на ДАНС, да е член и на комисия за борба с корупцията. Това заяви в кулоарите на парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев по повод отхвърленото назначаване на Волен Сидеров за председател на антикорупционната комисия.

"Има принципи. Спазваме правилника максимално и от друга страна разсъждаваме и принципно", посочи той. По думите му мнозинството спазва стриктно правилника на парламента.