НСО охраняват почетния лидер на ДПС Ахмед Доган от 2009 година насам.

Охраната се налагала заради рискови заплахи спрямо Доган, както от територията на България, така и такива, възникнали извън нея.

Това написа лидерът на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов в профила си в социалната мрежа "Фейсбук". Информацията е от отговор на НСО на негово допитване относно охраната на Ахмед Доган.

Припомняме, в края на месец октомври Симеонов написа в профила си, че от НСО са му отказали информация относно статута на Доган и необходимостта той да бъде охраняван.

"От службата ми обясниха, че нямам неограничен достъп до класифицирана информация и не съществува обективна нужда аз да знам това. Дори ме предупредиха да не разгласявам това, което така или иначе не знам", написа тогава Симеонов.

НСО казали на Симеонов да не човърка около охраната на Доган

НСО казали на Симеонов да не човърка около охраната на Доган

Симеонов пита президента защо НСО пази Доган и колко това струва на държавата

Днес вицепремиерът информира, че е поискал повторен отговор на допитванията си и че е провел по въпроса срещи с министъра на вътрешните работи, вицепремиера по вътрешен ред и сигурност Красимир Каракачанов, както и с началника на Национална служба за охрана.

Отговорът дошъл днес - 5 ноември. В него била изложена максимално допустимата за явно ползване информация.

Първият въпрос на Симеонов: "На какво основание се отпускат суми за охрана на г-н Ахмед Доган?"

Отговорът на НСО - Доган се охранява на основание решение на Комисията по чл. 23 от ЗНСО, състояща се от Началник на НСО, председател на ДАНС и главен секретар на МВР, ръководителите на служба "Военна информация" и на Държавна агенция "Разузнаване".

"Комисията безспорно е установила рискови заплахи, както от територията на България, така и такива, възникнали извън нея. Става въпрос за наличие на застрашеност от чужда държава. Това е наложило необходимостта от денонощна охрана на Ахмед Доган до настоящия момент", пише в отговора, достигнал до Симеонов.

Валери Симеонов пита НСО за охраната на Доган

Валери Симеонов пита НСО за охраната на Доган

Вицепремиер с атака срещу почетния председател на ДПС

Вторият въпрос: "От колко години се осъществява охраната му, колко души са ангажирани и какви средства се осигуряват за неговата охрана?"

Отговорът на НСО: "Охраната се осъществява от 2009 г. Съгласно Закона за НСО, видът, обхватът и времетраенето на охраната, както и друга информация, обективирана в решенията на комисията по чл. 23, не може да бъде разгласявана. Това е така, защото въз основа на нея могат да се правят достоверни изводи за количеството и качеството на използваните сили и средства за гарантиране безопасността на охраняваните лица, което би улеснило планирането и извършването на опити за терористични действия или друго посегателство."

Менда Стоянова не вижда престъпление някой да посещава Сараите на Доган

Менда Стоянова не вижда престъпление някой да посещава Сараите на Доган

Сътресенията в малката коалиция са по-скоро емоционални

Третият въпрос на Симеонов: "Каква е точната изразходвана сума до момента и има ли непосредствена опасност за живота на г-н Доган, с която да се оправдаят разходите?"

От НСО отказали да предоставят точна информация на този въпрос. Въпреки това Симеонов пише, че в писмото се посочва, че средствата за охрана на Доган са многократно по-малки от сумарните разходи за охрана на лицата, които трябва да бъдат охранявани по силата на закона - президент, министър-председател, председател на Народното събрание, вицепрезидент, главен прокурор.

"Общият размер на месечните разходи за охрана (в т.ч. транспорт) нямат нищо общо с разпространяваните от медиите суми и са съизмерими с месечното възнаграждение на един телевизионен водещ от сутрешен блок или на началник отдел в държавно търговско дружество", пише Симеонов, без да става ясно дали това е конкретният отговор в писмото на НСО.

Вицепремиерът пише и че по този начин в страната са били охранявани и други политици в определен период от време като Лютви Местан, Румен Петков, Иван Искров, и други.

"След ерата на социализма, в която по политически причини загубиха живота си и бяха репресирани десетки хиляди български граждани, обявени за "врагове на народа", за щастие през новата история на България след 1989 г. не е допуснат случай на политическо убийство с изключение на убийството на Андрей Луканов по неизяснени политически или икономически причини. Подобен случай не бива да се допуска днес, когато България вече е член на Европейския съюз, а не на Варшавския договор", пише в поста на Симеонов, отново без да става ясно дали това е точният отговор от НСО.

Вицепремиерът допълва, че ще продължава да иска информация от НСО за основанията за охрана на Доган, както и за нейното прекратяване при отпадането или намаляването на степента на застрашеност спрямо почетния лидер на ДПС.

Припомняме, че покушението срещу почетния лидер на ДПС Ахмед Доган се случи 19 януари 2013 година. Тогава по време на речта на Доган на Осмата национална конференция на партията, 25-годишният Октай Енимехмедов от Бургас нападна политика с пистолет в ръка.
Оръжието обаче засече, при което нападателят беше възпрепятстван да стреля, но и добре понабит от делегати на ДПС.

Опитаха да убият Доган

Опитаха да убият Доган

25-годишен активист на ДПС от Бургас скочи на трибуната с насочен към Доган пистолет. Оръжието засече, което позволи той да бъде обезвреден.