ГЕРБ излязоха с декларация в началото на днешния пленарен ден, в която изразяват съболезнования към жертвите на тероризма в Париж и на атентата срещу пътническия самолет.

На прицел на съвременното варварство е именно свободната светска държава, заяви от трибуната председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Фактическата цел на атаките, по думите му, е била да се отнемат възможно най-много животи. По-значимата цел на терористите, според ГЕРБ обаче, е наслагването на страх и ужас в свободните общества по цял свят.
Не случайно прицел е бил Париж, който е символ на най-високите постижения в културата, цивилизацията и свободата, заяви Цветанов.

Това прави този терористичен акт, атака не само срещу Франция, но и срещу целия демократичен свят. Атентатите в Париж са и атака срещу устоите на ЕС, убеден е Цветан Цветанов: „Атаката е насочена и срещу съкровените чувства на европейците за състрадание и съпричастност."

Като европейци очевидно имаме пропуски в образованието и интеграцията на тези хора, върху което трябва много сериозно да се замислим и да работим, заяви още Цветанов и посочи, че се е оказало, че терористите са млади хора, израснали с възможностите на европейската цивилизация. Очевидно обаче те са и хора, които нямат способността да заемат своето достойно място в свободното европейско общество, констатира депутатът.

Атентатът срещу самолета на руската федерация, при който отново жертвите са мирни граждани, показва, че сигурността и демокрацията в световен мащаб са застрашени, притеснен е Цветанов: „Срещу себе си нямаме класически враг, заплахите са асиметрични и единственият начин да се противопоставим на тероризма и неговите ужасяващи проявления е обединението."

Той настоява за обединени усилия на цялата международна общност и на службите за сигурност.

Също така управляващата партия обаче се противопоставя на опитите да се прехвърля вината върху цяла религия, както и върху отделните граждани, които я изповядват.

Противопоставяме се и на опитите за поставяне на знак на равенство между терористите от Ислямска държава и бежанците, заяви Цветанов и посочи, че ГЕРБ ще се бори срещу опитите за разпалване на антиимигрантски настроения и ксенофобия.

По думите на Цветанов допускането на подобни настроения ще унищожи всичко, което Европа е изграждала през последните 7 десетилетия. От ГЕРБ настояват да се постигне съгласие сред водещите демократични държави за действията, които трябва да се предприемат за ликвидиране на причините и ресурсите за тероризма.

Освен това от ГЕРБ настояват за нова европейска политика на интеграция на граждани, принадлежащи към маргинализирани групи. „Съществуването на гетоизирани общности е една от най-силните предпоставки за радикализиране на отделни лица, които стават потенциални извършители на екстремистки и терористични актове, смята още Цветан Цветанов.

От ГЕРБ са убедени, че Европейският съюз може да преодолее тази безпрецедентна криза.

Парламентарната седмица започна с минута мълчание, с която депутатите почетоха жертвите на терора във Франция и жертвите от сваления руски самолет.

Председателят на парламента Цецка Цачева прочете декларация от името на законодателния орган. „Нека днес сведем глави и с минута мълчание да почетем паметта на загиналите в трагедията, която потопи в скръб френската столица, целия свят, заяви Цачева, като припомни, че от вчера е ясно, че и руският самолет е свален в резултат на терористична атака.

Днес депутатите ще работят ударно по първото четене на бюджета на НЗОК и ДОО. Трябва да бъдат прочетени и докладите на комисиите по държавния бюджет като дебатите по макрорамката за следващата година ще бъдат отложени за утре.