На страната са нужни 42,7 млрд. лв., за да изпълни сегашните заложени критерии за следващите 10 г. Това са парите за Зелената сделка, за да преструктурираме системата и да влезем със зелена и дигитална трансформация на икономиката до 2030-та година. В момента от ЕС ни дават около 460 млн. за този преход.

Това заяви пред bTV президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му трябва да гарантираме работните места и енергийния баланс на България. Важно е да се уточнят кои са червените линии, които България не може да прекрачва. Четири са основните момента, но от които два са намерили място в позицията на страната. 

"Времето си върви": България изпуска възможностите, които дава Зелената сделка

"Времето си върви": България изпуска възможностите, които дава Зелената сделка

Това предупреди енергийният експерт Георги Касчиев

Според него най-важно е, че България ще сподели климатичната неутралност на ЕС към 2050 г., но към 2030 г. ще се настоява за 40% намаляване на емисиите, а не 50-55% както са предложили някои държави членки и председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Димитров е на мнение, че това ще даде повече време на България, в което да не бъде толкова категорична и агресивна докато гони целта.

Втората важна позиция, която трябва да отстоява страната ни, според синдикалиста, е да не се съгласяваме всички приходи от свободните емисии да се централизират в Брюксел. Той беше категоричен, че за 2018 г. са постъпили 1 млрд. 100 млн. лв. във Фонда за сигурност на енергийната система и настоява парите да останат в България. 

Три червени линии пред Зелената сделка начерта КНСБ

Три червени линии пред Зелената сделка начерта КНСБ

Темата за Зелената сделка не трябва да се използва за партийно-политически боричкания

Съгласие не е намерено по повод действащата директива държавните помощи за въглищните централи да бъдат прекратени до 2025 г.

Те трябва да бъдат гарантирани поне до 2030 г., за да се подсигурят необходимите мегавати електричество, които са гръбнака на енергийната ни независимост.

Четвъртата точка засяга тежките индустрии да продължат да получават подкрепа

КНСБ: България е най-големият губещ от "Зелената сделка" на ЕК

КНСБ: България е най-големият губещ от "Зелената сделка" на ЕК

Според Пламен Димитров това въобще не било "сделка"