Зелената сделка в рамките на Европейския съюз не изисква буквално да се затворят въглищните централи в България, "но смисълът на европейските регламенти е такъв". Това коментира енергийният експерт проф. Георги Касчиев в сутрешния блок на Би Ти Ви.

Той беше категоричен, че няма такова нещо като подписване на Зелената сделка, регламентите вече били приети.

"Аз смятам, а и не само аз, че България и нашите управляващи изпуснаха много възможности", настоя Касчиев.

Три червени линии пред Зелената сделка начерта КНСБ

Три червени линии пред Зелената сделка начерта КНСБ

Темата за Зелената сделка не трябва да се използва за партийно-политически боричкания

Той разясни, че през 2014 г. в резултат на изследване за енергийния баланс Европейската комисия приема "механизми за резервиране на капацитет" и приема регламенти да подпомогне тези западащи централи. Още в началото на 2016 г. Полша и други страни кандидатстват по тези мерки.

През февруари 2018 г. се подписват първите 6 договора със страни, сред които са Италия, Гърция, Германия, Белгия и Полша. Варшава подписва договори за своите централи, включително за няколко, които се строят.

"Доколкото е известно, миналата година октомври или ноември България е изпратила документи в ЕК за започване на тази процедура. Какво съдържат очевидно е една от най-пазените държавни тайни, защото никой не знае", изтъкна проф. Касчиев.

Теменужка Петкова за Зелената сделка: Всяка сделка си има цена

Теменужка Петкова за Зелената сделка: Всяка сделка си има цена

Но се материализирала амбицията на новата Европейска комисия да бъде глобален лидер в борбата с климатичните промени

Резултат от преговорите ще има чак след 2 години, както е било при другите страни. "Само че има една особеност, която много енергийни експерти явно са я пропуснали, миналата година юни месец се подписва един нов регламент - 943, който влиза в влиза от юли и в чл. 22 е записано, че от юли 2025 г. всички централи с огромни въглеродни емисии, няма да получават държавна помощ", обясни енергийният експерт, като изключение ще правят централи, за които е бил подписан вече договор.

Няма задължение да се затварят централите, но те вече ще зависят много от цените на въглеродни емисии, подчертава Касчиев.

Според него тецовете в маришкия басейн са изключително важни за енергийния ни баланс, тъй като те дават около 3000 мегавата.

България не трябвало да стои в последния влак за Зелената сделка

България не трябвало да стои в последния влак за Зелената сделка

За това настоя евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк

АЕЦ "Белене" не може да ги замени, още повече че се предвижда атомната централа да влезе в експлоатация чак през 2036 или 2037 г., а според Касчиев този проект няма да бъде осъществен, защото пред него има много пречки, включително се води и дело.

"Времето си върви и ще изпуснем възможностите, които дава самата Зелена сделка за региони в преход", смята Касчиев.

Зелената сделка чертае нови разделителни линии, тревожи се Румен Радев

Зелената сделка чертае нови разделителни линии, тревожи се Румен Радев

По думите му зелената сделка все повече ще определя бъдещето на Европа