"България не бива да стои на последния ред, на последния вагон и в последния влак, да изчаква всички да се подредят и да си изкажат позициите и накрая, когато видим накъде отиват нещата да вземем една редовна позиция. Не трябва да се гледа на този въпрос като секторна политика".

За това настоя евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк в сутрешния блок на БНТ по повод Зелената сделка.

Зелената сделка чертае нови разделителни линии, тревожи се Румен Радев

Зелената сделка чертае нови разделителни линии, тревожи се Румен Радев

По думите му зелената сделка все повече ще определя бъдещето на Европа

Той отрича идеята, че всички в един момент щели да позеленеят, а идеята била да бъдем технологично напредничави.

По думите на Кючюк трябва да се гледа на Зелената сделка като една голяма трансформация, която ще се случва в европейските общества, както и като нов икономически модел, който има своята социална защита. Той иска да се използва Зелената сделка като възможност за преследване на пътя на качествен живот, който може да стане с високи технологии и инвестиции в човешкия капитал.

КОД предлага свой план за „Зелената сделка“

КОД предлага свой план за „Зелената сделка“

България спешно трябва да инициира среща на всички засегнати от "Зелената сделка"

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков посочи, че Зелената сделка е нещо, което трябва да се случи, правилно било да бъде амбициозно, но не и свръхамбициозно. Това, което Новаков го тревожи е, че ЕС генерира 10% от въглеродните емисии в глобален мащаб. Той е сигурен, че България ще постигне много високи цели, дори и да не е абсолютна неутралност до 2050 г., но другите държави не се стремели към същото.

Новаков посочи, че България може да бъде подложена на това, че държавите около нас могат да горят въглища и каквото си пожелаят. "Зелената сделка е нещо правилно, то трябва да се случи, но трябва да е с темпове, с които българската икономика, българския енергиен сектор и социалната ни система могат да го позволят", подчерта Андрей Новаков.

Зелената сделка - скок без запасен парашут или нещо авангардно и иноваторско, пита се Дончев

Зелената сделка - скок без запасен парашут или нещо авангардно и иноваторско, пита се Дончев

Всички трябвало да позеленяваме, но той не искал да бъдем зелени и бедни

Според евродепутата от БСП Петър Витанов пред България стоят два въпроса - как и по какъв начин ще съхрани конкурентоспособността на индустрия си и ще може ли да получава евтина електроенергия, която да захранва енергоемките производства. Той смята, че не е коректно да се говори за Зелена сделка или пакт, а една цялостна трансформация на европейската икономика.

По думите му ние трябва от една страна да се възползваме от всички предложения, които Европейският съюз дава като финансови измерения чрез механизма за справедлив преход. Ние трябва да направим своите планове, да видим как ще изглежда България и чрез европейските средства предвидени в механизма за справедлив преход да го осъществи, настоя Витанов.

Според Андрей Новаков дори и да позеленяваме, не трябва да бъдем зелени и бедни.

ЕС отделя 1 трилион евро до 2030 г. за Зелената сделка

ЕС отделя 1 трилион евро до 2030 г. за Зелената сделка

Целта е Европа да бъде първият неутрален към въглерода континент

"Зелената сделка е пакет от над 40 действия, които ще се развиват в следващите 5 години. Това не е нещо, за което да си готов сега и веднага, но това ще бъде нещо, което трябва да се развива. Ние трябва да се ангажираме солидарно с другите държави членки дотолкова, доколкото можем да понесем", настоя Новаков.