"Всички трябва да позеленяваме, но не искам да бъдем зелени и бедни."

Това заяви вицепремиера Томислав Дончев по време на срещата между бизнеса и правителството и използва сравнение с автомобил на пътя: Добре е да се движиш с тази скорост, която да ти позволи да имаш сцепление на пътя, за да не изхвърчиш на някой завой.

Следващото десетилетие зелената сделка ще промени из основа начина, по който се прави бизнес, начина, по който се произвежда енергия, и начина на живот на хората, прогнозира вицепремиерът.

По думите му всички искаме да бъдем зелени, въздухът да бъде чист, водата да бъде чиста, но и никой не иска да бъдем зелени и бедни. Това, което е анонсирано - свръхамбициозна програма за редукция на емисиите.

Борисов към бизнеса: Искате на черно да купувате краставици и домати
Обновена

Борисов към бизнеса: Искате на черно да купувате краставици и домати

Ако отмени наредба Н-18, ще го критикуват, че няма държава

Според Дончев никъде не е записано коя централа колко може да работи. Съвсем друг въпрос бил докога централите, захранвани от въглища, ще имат икономическа логика.

В един момент ще е по-изгодно да се произвежда електроенергия от парно-газова централа, а не от въглища. Това връща темата за ядреното съоръжение, посочи вицепремиерът. Той запита какво представлява зелената сделка - дали е скок без запасен парашут, или нещо, което е страшно авангардно и иноваторско.

"Светът така или иначе ще позеленява. Ние ще бъдем в авангарда и след 10 или 15 години ще бъдем в позицията да продаваме зелени технологии в едни или други държави. Това може да бъде вярно, но може и да не е вярно", анализира Дончев.

КНСБ: България е най-големият губещ от "Зелената сделка" на ЕК

КНСБ: България е най-големият губещ от "Зелената сделка" на ЕК

Според Пламен Димитров това въобще не било "сделка"

Като резултат от зелената сделка имаме ясна перспектива цената на тока да расте, но как това щяло да се отрази на нашата конкурентоспособност, запита вицепремиерът.

Правителството мисли за дигитализация на икономиката, коментира Томислав Дончев. Това все пак трябва да е грижа на бизнеса, а държавата да дава стимули. Такива ще има, както обеща още той.

Голяма тема е опасността от дигитална маргинализация, предупреди Дончев. След години тази тема ще е тъждествена на социалната маргинализация, според прогнозата му.

Зелена енергия, но не за сметка на конкурентоспособността иска Радев

Зелена енергия, но не за сметка на конкурентоспособността иска Радев

От регионален износител България можело да се превърне в крупен вносител на електроенергия