Човечеството е изправено пред въпроса как да противодейства на промените в климата и ние трябва да отговорим къде е мястото и как участва България в този процес.

Това заяви държавният глава Румен Радев на дискусия със студенти, посветена на подходите за опазване на природата и борбата с климатичните изменения.

В срещата участваха студенти, докторанти и преподаватели от Лесотехническия университет, Химикотехнологичния и металургичен университет и Стопанския факултет на Техническия университет - София.

По думите на президента, т.нар. Зелена сделка на Европейския съюз, която си поставя амбициозната цел за постигане на климатично неутрална икономика, все повече ще определя бъдещето на Европа.

България сред страните, които ще спечелят най-много пари от Зеления пакт

България сред страните, които ще спечелят най-много пари от Зеления пакт

За ЕК е важно да се говори по Зеления пакт

Не е въпросът само да развием такава икономика, но и как ще се промени начинът на мислене на хората, на производство на енергия и нейното консумиране, как ще оползотворяваме всички ресурси около нас, посочи Румен Радев.

Държавният глава подчерта, че всичко това откроява ключовата роля на образованието за разбиране на процесите, които ще формират обществените отношения в бъдеще и ролята на човечеството в опазване и разумно използване на световните ресурси.

"От вас се очаква да задавате темпото и посоката на тези промени. От вас зависи и дали България ще има висока национална амбиция да се развива като държава с екологичен фокус, да развива устойчиви екосистеми", обърна се към студентите президентът. 

По думите на държавния глава големият въпрос за страната ни е какво ще стане с конкурентоспособността на българската икономика в процеса на трансформация към екологично неутрални производства.

ЕП подкрепя Зеления пакт, но призова за по-високи амбиции

ЕП подкрепя Зеления пакт, но призова за по-високи амбиции

Предизвикателствата са справедлив и приобщаващ преход

"Ние трябва да развиваме технологии и производства, които да ни позволят да се включим в икономиката на бъдещето и ето този баланс - екологично чисти производства, при запазване на конкурентоспособност, която към момента се базира на традиционни производства - тук трябва да търсим заедно решението", посочи Румен Радев.

Държавният глава отбеляза, че не трябва да се допуска България да се превръща единствено в консуматор на нови технологии. Според него Зелената сделка на ЕС ще очертае ново разделение между държавите - едни ще усвояват финансови програми, за да разработват съвременни екологични технологии, а на други ще се дава финансиране единствено, за да извършат своята трансформация към неутрална икономика.

"Ако ние не се намесим в процеса и нямаме амбицията да развиваме съвместно с наши партньори тези технологии, ние ще се затвърдим като периферна държава в ЕС", категоричен бе държавният глава.

Румен Радев отново призова качественото образование да се признае и утвърждава като стратегически национален приоритет, включително и със съответното финансиране, за да може и във висшето образование и в средните училища студентите и учениците да придобиват и знания, и умения, с които да участват пълноценно в изграждането икономика с висока добавена стойност у нас.

Станишев критикува, че властта ни обрича да сме мръсна и бедна периферия на ЕС

Станишев критикува, че властта ни обрича да сме мръсна и бедна периферия на ЕС

Правителството предпочита подхода на снишаване и управлява на парче, реагирайки на протести