Повече да се чува гласът на европейските граждани и те да участват във формирането на политиките на ЕС. Това е залегнало в приоритетите на новата ЕК за 2020. Работната програма на Европейската комисия за 2020 година бе оповестена пред комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове в НС от Цветан Кюланов, изпълняващ длъжността ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.

Целите за устойчиво развитие на ООН е новост в приоритетите на комисията фон дер Лайен. Новата ЕК си поставя амбицията и за по-добро регулиране. Комисията ще обърне внимание и на развитието на света. Първият основен приоритет е европейският Зелен пакт, изтъкна Колянов. Световната икономика вече се трансформира, отчете още той.

ЕП подкрепя Зеления пакт, но призова за по-високи амбиции

ЕП подкрепя Зеления пакт, но призова за по-високи амбиции

Предизвикателствата са справедлив и приобщаващ преход

Именно на това трябва да отговори европейската общност. За ЕК е важно да се говори по Зеления пакт , за да се стигне до някакви резултати. Именно затова ЕК предлага фонд за справедлив преход. За него е важно, че дебатът по Зеления пакт е започнал.

Експерти от Брюксел ще посетят страната ни, за да е максимално ясна дискусията по темата. За България са заложени непропорционално много пари, защото се осъзнава, че България ще е най-известната, поясни ръководителят на представителството на ЕК у нас.

Ще вземем повече пари от Испания, защото сме сред петте най-засегнати страни от зеления пакт. Това обаче не успокоява родните депутати, които изтъкнаха, че страната ни е силно потърпевша и компенсациите няма да покрият "щетите". България трябва да изготви териториални планове за преход, които да бъдат одобрени от ЕК.

Станишев критикува, че властта ни обрича да сме мръсна и бедна периферия на ЕС

Станишев критикува, че властта ни обрича да сме мръсна и бедна периферия на ЕС

Правителството предпочита подхода на снишаване и управлява на парче, реагирайки на протести

Те ще се изготвят на база на националния ни план по темата. Той обаче все още не е готов. От думите на Цветан Кюланов стана ясно още, че "тежката сянка" на следващата финансова рамка тегне над ЕС. Трябва да е ясно какви политики ще се финансират.

"Европа, подготвена за цифровата ера", е друг приоритет пред ЕК. Европейските институции трябва да се намесят там, където се появяват новите индустрия като изкуствен интелект, влиянията на трети страни и др.

Третият приоритет е икономика в интерес на хората. Започна дискусията за справедливите минимални заплати за работниците в ЕС, поясни Кюланов. Фокусът трябва да дойде от самите хора, както посочи той. Затова ЕК започва консултации, а не тръгва с директно предложение.

България не е готова за реформа на енергоизточниците си

България не е готова за реформа на енергоизточниците си

Петър Витанов иска да бъде поставен акцент върху кохезионната политика

Следващият приоритет е "Европа на световната сцена", като акцент е присъединяването на Западните Балкани. Утвърждаване на европейския начин на живот е друг приоритет на ЕК. Нов тласък за европейската демокрация също е акцент в работата на новата ЕК.