Премиерът Бойко Борисов разговаря с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в рамките на Световния икономически форум в Давос.

Във фокуса на разговора им са водещите теми от дневния ред на форума, свързани с опазването на природата, прозрачността на бизнеса, бъдещето на труда и геополитически въпроси, съобщава МС.

Българският премиер изтъква, че превръщането на ЕС до 2050 г. в първия в света неутрален по отношение на климата блок е голямо предизвикателство, но също така и чудесна възможност.

Борисов пристигна в Давос

Борисов пристигна в Давос

Това е 50-ата годишна среща на форума...

"Преходът към климатична неутралност ще изисква по-големи инвестиции за постигането на целта, но това ще е ярък знак, че Европа поставя на първо място здравето на своите граждани и опазването на природата за бъдещите поколения", коментира Борисов пред фон дер Лайен.

В тази връзка двамата обсъдиха значимостта и ролята на новата стратегия на ЕК, известна като Европейски зелен пакт, за който се предвижда финансиране от около 1 трилион евро през следващото десетилетие.

Пактът дава възможност така да се промени начинът ни на живот, че гражданите да живеят по-здравословно, а предприятията да станат още по-модерни и конкурентоспособни.

"Успехът на Европейския зелен пакт и на борбата с климатичните промени може да се осигури, ако тези инициативи бъдат подкрепени от всички държави, особено тези с високи парникови емисии. Необходимо е примерът на ЕС да бъде последван от нашите партньори и от основните играчи на международната сцена", обяснява Борисов.

ЕП подкрепя Зеления пакт, но призова за по-високи амбиции

ЕП подкрепя Зеления пакт, но призова за по-високи амбиции

Предизвикателствата са справедлив и приобщаващ преход

Предизвикателствата пред Европа, Европейският зелен пакт и новата многогодишна финансова рамка на ЕС бяха във фокуса на разговора на Борисов с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли.

Двамата се срещнаха в Давос, като в хода на разговора им са откроени възможностите, които създават новия политически цикъл в ЕС и съпътстващата го нова междуинституционална динамика.

Борисов и Сасоли обсъдиха също укрепването на водещата роля на ЕС при търсенето на работещи решения по глобалните теми.

Борисов разговаря и с президента на Полша Анджей Дуда в Давос. Двамата обсъдиха засилването на двустранните отношения на политическо и икономическо ниво, както и ключови теми от международния дневен ред.

Акцент в разговора им е европейската перспектива на страните от Западните Балкани, която е във фокуса на "Берлинския процес". От тази година съпредседатели на инициативата са България и Република Северна Македония, а миналата година домакин бе Полша.

Борисов и Дуда са категорични, че евроатлантическото бъдеще на страните от Западните Балкани означава сигурност, стабилност и просперитет за региона. На срещата е отбелязана необходимостта от още по-активното насърчаване на добросъседските отношения и регионалното сътрудничество, което е от ключово значение за цяла Европа.

Станишев критикува, че властта ни обрича да сме мръсна и бедна периферия на ЕС

Станишев критикува, че властта ни обрича да сме мръсна и бедна периферия на ЕС

Правителството предпочита подхода на снишаване и управлява на парче, реагирайки на протести