Премиерът Бойко Борисов пристигна в Швейцария, където ще участва в срещата на Световния икономически форум в град Давос, съобщиха от пресцентъра на правителството. Това е 50-ата годишна среща на форума, който с времето се е превърнал в ефективен и влиятелен инструмент на световната икономика и политика, в място за преговори и срещи, и постигане на различни договорености.

През тази година участниците ще дискутират темата "Заинтересовани страни за един кохерентен и устойчив свят", в която са очертани седем основни акцента: "Как да спасим планетата", "Технологии за добро", "Един здрав свят", "Прозрачен бизнес", "Обществото и бъдещето на труда", "По-добрия бизнес" и "Отвъд геополитиката".

Участието на министър-председателя Бойко Борисов във форума в Давос е повод премиерът да потвърди позицията си относно значението на диалога и полагането на общи усилия за преодоляването на растящите глобални предизвикателства. В рамките на дискусията за икономическото развитие на Централна и Източна Европа премиерът ще засегне темата за Европейския зелен пакт и борбата срещу климатичните промени.

Борисов: ЕС има стратегически интерес от интеграцията на региона

Борисов: ЕС има стратегически интерес от интеграцията на региона

Акцентира върху енергетиката, инфраструктурата и дигитализацията

Премиерът Борисов ще акцентира и върху европейската перспектива на Западните Балкани и развитието на този стратегически важен за ЕС регион. В качеството си на съпредседател на Берлинския процес, през настоящата година България ще продължи да се застъпва за интеграционния процес в ЕС на Западните Балкани, тъй като това е инструмент за постигане на стабилност, мир и просперитет в региона.

Юнкер: Членството на Балканите в ЕС е въпрос на война и мир

Юнкер: Членството на Балканите в ЕС е въпрос на война и мир

Страните от Западните Балкани трябва да имат реална перспектива за членство