2020 година ще е подготовка за предстоящите парламентарни избори. Това прогнозира президентът на ПЕС Сергей Станишев.

В света и в България текат мащабни промени, които се случват динамично в нашето ежедневие, изтъкна той. През новото десетилетие, по мнението му, ще се слушат много промени в Европа и света. Отиваме към многополюсен свят, прогнозира президентът на ПЕС. Европа и Русия са в нов етап на студената война, според него. Много агресивна реторика има в диалога между двете световни сили.

Промените изискват нов разговор на световно ниво, подчерта Станишев, който регистрира криза на почти всички организации. Все повече се усеща нуждата от силно политическо лидерство, смята президентът на ПЕС. Някои от световните лидери са носители на световната несигурност, убеден е Сергей Станишев. Тази година ще е повлияна от изборите в САЩ, по мнението му. Той вижда сериозни шансове Доналд Тръмп да бъде преизбран. 

Без Русия трудно се намират решения по ключови въпроси, смята още той. Президентът иска да се възстанови диалогът между ЕП и Русия.

Пропусната е възможността ЕК да има своя силен лидер, по думите на Станишев, а в Европейския съюз настъпват дълбоки промени. Той все пак е доволен, че отминалите евроизбори са спрели настъплението на европейската крайна десница. Планетата ще оцелее, въпросът е дали човечеството ще оцелее, притеснен е Станишев и затова за ПЕС приоритет е Зелената сделка.

България не е достатъчно подготвена обаче за екологичните предизвикателства. Правителството предпочита подхода на снишаване, а този подход обрича страната ни да е периферия- бедна и мръсна, според Сергей Станишев. Многогодишната финансова рамка е закъсняла и това ще забави еврофондовете за всички страни, това е риск и за България.

Десет години ГЕРБ управлява България и трябва да се поеме отговорност, настоя Станишев. Не се състоя нито една дълбока реформа, допълни той. Все повече се управлява на парче като реакция на протест на един или друг сектор, критикува президентът на ПЕС.

Не можем да си позволим повече да се въртим в кръг, смята още Сергей Станишев.