България не е готова за трансформация на своите на енергоизточници. Така евродепутатът от БСП Петър Витанов коментира пред журналисти дебатът в Европейския парламент, свързан със Зеления пакт.

Според него, ако се стигне до трансформация на енергоизточниците ни, това щяло да засегне много региони със стоманодобив, машиностроене, химическа и текстилна промишленост.

Ние трябва да имаме готовност с проекти, защото Европа дава пари за тази трансформация, но ние нямаме готовност да се възползваме от тях, подчерта Витанов.

Той изтъкна, че най-големият риск би бил, ако страната ни загуби и малкото си конкурентноспособни отрасли, които има. Социалното измерения на Зеления пакт е никой да не бъде оставен под чертата и да може хората да намерят другаде работа, констатира евродепутатът.

Иначе БСП одобрява концепцията на Зеления пакт.

По темата за финансовата рамка 2021 - 2027, чието обсъждане също тече в момента, Петър Витанов постави акцент върху кохезионната политика, тъй като именно чрез тях бихме могли да вървим към изравняване на регионите.

Той обясни, че многогодишната финансова рамка са средствата, които ще бъдат отпуснати за политики от Европейския съюз в следващите 7 години. БСП има все по-големи изисквания, за да могат да бъдат подкрепени с адекватни политики. Когато средствата за кохезионна политика се намаляват с 10%, когато средствата за селско стопанска политика се намаляват с 15% и когато политиката на съседите се намалява с 5%, тогава ние няма как да бъдем удовлетворени, обясни Витанов.

По думите му България продължава да бъде една от най-бедните държави в Европейския съюз и върху това трябва да се работи.