Поне 3 червени линии записва ясно в позицията си КНСБ относно Зелената сделка.

Те бяха начертани от президента на КНСБ Пламен Димитров след среща с другата голяма синдикална организация КТ "Подкрепа" и с енергийния министър Теменужка Петкова на тема актуалното състояние на енергийния сектор и мерките за стабилизирането му.

По време на срещата е обсъдена т.нар. Зелена сделка, а позицията на КНСБ е, че в настоящия вид това, което се предлага на България, е неприемливо.

Теменужка Петкова за Зелената сделка: Всяка сделка си има цена

Теменужка Петкова за Зелената сделка: Всяка сделка си има цена

Но се материализирала амбицията на новата Европейска комисия да бъде глобален лидер в борбата с климатичните промени

Първата червена линия - България не трябва да приема искането за ръст на намаляването на емисиите. "Зелената сделка не би трябвало да става зелен болшевизъм, не би трябвало около нея да се изграждат фанатични или невъзможни за разговори тези и цели. Тя би трябвало с един възможен ход и стъпки всички държави-членки да вървим към една обща цел - нулеви емисии през 2050 г., но в никакъв случай за сметка на убийствени политики, които за нас са неприемливи", обясни президентът на КНСБ.

Втората червена линия е, че България не трябва да приема централизацията на приходите от продажба на емисии на държавите-членки в един фонд в Брюксел.

България не трябвало да стои в последния влак за Зелената сделка

България не трябвало да стои в последния влак за Зелената сделка

За това настоя евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк

Димитров заяви, че този, който се опитва да размахва пръст от Северна Европа и от други места към Източна и Югоизточна Европа, първо да погледне в собствената си градина.

Третата червена линия - България не трябва да се съгласява с отпадането на възможността за държавни помощи след 2025 г.

Димитров заяви, че по повечето от тези споделени неща синдикатите са получили подкрепа от страна на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

В Зелената сделка има много неясноти, свързани с нейното финансиране. По начина, по който обаче сега се водят преговорите, не са предвидени допълнителни източници за финансиране на фонд за справедлив преход, предупреди Манолов.

КНСБ: България е най-големият губещ от "Зелената сделка" на ЕК

КНСБ: България е най-големият губещ от "Зелената сделка" на ЕК

Според Пламен Димитров това въобще не било "сделка"

За рамковата позиция на България по отношение на Зелената сделка от КТ "Подкрепа" искат да получат възможността да кажат мнението си преди да влезе в Министерския съвет.

Темата за Зелената сделка не трябва да се политизира и да се използва за каквито и да било партийно-политически боричкания, призоваха синдикатите. "Ние сме "за" зелено развитие на България - такава, каквато може да осигури качествени работни места, с достойни доходи и стабилни производства", категоричен беше Пламен Димитров.

От своя страна Димитър Манолов, председател на КТ "Подкрепа" посочи, че по време на срещата се дискутирала и темата с предстоящата либерализация на електроенергията. По думите му това е процес, който ние ще реализираме - цената на тока да стане еднаква, но и цената на заплатите да стане еднаква.

"България на ниво на доходите не е в състояние да посрещне едно такова предизвикателство в един кратък период", заяви Манолов и допълни, че е хубаво да има един ясен план как да се случва либерализацията на електроенергийния пазар.

Анализ и диалог за цената на тока, предлага Теменужка Петкова на бизнеса

Анализ и диалог за цената на тока, предлага Теменужка Петкова на бизнеса

Единствената краткосрочна мярка, която посочи Теменужка Петкова е активен диалог