Въпреки че Централната избирателна комисия дължи около 9 милиона лева на фирмата, предоставяща машините за гласуване - "Сиела норма", компанията ще направи всички възможно, за да бъде подсигурен нормален изборен процес на следващите избори.

Това увери след председателския съвет в парламента, чиято тема бе идният вот, собственикът на "Сиела норма" Веселин Тодоров.

"Софтуерни проблеми няма, но има известни проблеми в детайлите по договора. Но няма да има проблеми за изборите, били и те 2 в 1. Имаме конструктивен подход, както ние, така и ЦИК", заяви в кулоарите на Народното събрание Тодоров.

ЦИК: При избори 2 в 1 ще трябват повече машини

ЦИК: При избори 2 в 1 ще трябват повече машини

Техническото време за гласуване ще се увеличи

При избори 2 в 1 ще са нужни от 1200 до малко над 2000 машини, добави той. Нямало обаче да се удължи значително времето за гласуване - максимум с около 30%. Цената, която ще плати държавата за апаратите ще е приблизително 6-7 милиона лева, като цената за една машина е 5200 лева.

Същевременно от ГЕРБ възроптаха срещу закупуването на нови машини и продължават да настояват да се приеме предложението им да има опция актът на гласуване да бъде и на хартия. От партията на Борисов не са доволни и от начина, по който се разрешава проблемът между ЦИК и "Сиела норма".

"Търси се начин Народното събрание да се превърне в арбитър в спора между ЦИК и "Сиела". Ние като партия категорично отказваме да участваме в този търговски спор", заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ

7 ноември е най-добрата възможна дата за провеждането на избори, смятат още бившите управляващи.