Повече машини за гласуване ще са нужни, ако парламентарни и президентски избори се проведат наведнъж. Това каза в кулоарите на Народното събрание председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова. Тя присъства на първия кръг от председателския съвет, събрал лидерите на всички парламентарни групи, който обсъжда начина на провеждане на следващите избори.

"При такъв вариант техническото време за гласуване ще се увеличи така или иначе. Ако пък има избори в три различни недели, то това носи други недостатъци", каза в кулоарите на парламента шефът на ЦИК.

7 и 14 ноември най-възможни дати за следващите избори

7 и 14 ноември най-възможни дати за следващите избори

Нямало проблем да се гласува машинно

Няма обаче неразрешими проблеми, подчерта тя, като работата на изборната администрация е да се справя с въпросните проблеми, а не да настоява за начини, по които да си върши работата по-лесно.

ЦИК няма да проведе тестове колко време ще отнеме машинното гласуване, както стори преди вота на 11 юли, макар и че предположенията са, че гласуване 2 в 1 ще отнеме осезаемо повече времето, заяви Нейкова.

Към момента ЦИК не разполага с пълния софтуер, нужен за провеждане на изборите. Той трябва да бъде предоставен от фирмата, предоставяща машините - Сиела Норма. Към тях обаче висят неизплатени 9 милиона лева от предишния вот.

"Мисля, че този въпрос ще бъде решен", изрази увереност по казуса председателят на ЦИК.