Премиерът Огнян Герджиков отправи първи заръки на първото заседание на служебния Министерски съвет.

По модела на Марин Райков и той ще прави Изборен борд, който да подпомогне организирането на честни избори. Голяма негова амбиция е борбата с купуването на гласове. Герджиков иска решителна крачка в тази насока.

Дано Бог е с нас, пожела в началото на заседанието премиерът Герджиков. Няма да обещавам като Чърчил кръв, пот и сълзи, но няма съмнение, че ни чака много сериозна работа, подчерта той.

Ревизия на кабинета "Борисов 2" ще има, потвърди служебният премиер

Ревизия на кабинета "Борисов 2" ще има, потвърди служебният премиер

Две основни задачи има новото правителство

Нашето е бягане на сто метра, така Огнян Герджиков обясни, че кабинетът имал кратък времеви хоризонт. Стартът е изключително важен. Всяка десета от секундата може да е изключително важна, категоричен е премиерът. Той призова за максимална организираност и мобилизация.

Още от днес Герджиков се захвана с ревизия на предишния кабинет. В двуседмичен срок поиска аналитични доклади за състоянието във ведомствата. Искам особено внимание да се обърне на обществените поръчки, заръча Герджиков. Там заръча за безкомпромисност.

За председателството на ЕС служебният министър-председател настоя до 10 февруари да има доклад на бюрото му за това какво е постигнато по него. Министърът на културата да докладва за културната програма.

Правосъдието трябва да даде някакви предложения за препоръките на ЕК. Огнян Герджиков иска доклад и за усвояването на еврофондовете.

Проверяват обявена в последния момент обществена поръчка за ваксини

Проверяват обявена в последния момент обществена поръчка за ваксини

Здравният министър Илко Семерджиев иска внимателно да се проучи

На брифинг след заседанието Огнян Герджиков отново подчерта, че няма да спести ревизия на кабинета "Борисов 2". По думите му най-съмнителни са обществените поръчки. Затова и там щяло да се провери. Там, където има констатирани нарушения, казусите ще бъдат съотнесени към правоохранителните органи.

Трябва да се подхожда много диференцирано, за да не изгори покрай сухото и мокрото или пък да извадим очи, вместо да изпишем вежди, изтъкна служебният премиер.