Изграждането на инфраструктурата за новите Ф-16 е приоритетно за страната ни. Това стана ясно от отговора на военния министър Димитър Стоянов в Народното събрание по време на парламентарния контрол. Има забавяне на проектите. Заради това забавяне фирмите са поискали индексация на договорите. Има и договори, които трябва да бъдат прекратени, обясни министърът. Няколко работни групи следят как вървят проектите, създаден е и график.

До края на 2024 г. инфраструктурата трябва да е готова.

Постъпил е сигнал за некачествен строеж, но проверката е показала, че строежът е качествен. Само заради нея забавянето е от 2 месеца, което в момента се наваксва.

Стана ясно обаче, че докато американската страна не сертифицира авиобазата, няма да получим новите Ф-16. Министър Стоянов каза, че в момента се работи по 18 строителни площадки, още 4 предстои да бъдат стартирани.

Докато строителството не приключи, спокойствие няма да има за министъра на отбраната, стана ясно още от коментара на Димитър Стоянов.

Втори български пилот завърши обучението си на F-16

Втори български пилот завърши обучението си на F-16

До момента осем български летци са на курс за усвояване на изтребителя в САЩ

България очаква първия самолет F-16 през 2025 г., след като през декември компанията производител обяви, че сглобяването на изтребителя е започнало. Миналата година се разбра, че заради прекъсването на логистиката по време на пандемията, ще има забавяне с пристигането на самолетите от първия договор. Въпреки това, а и въпреки множество спекулации по темата, Народното събрание одобри втори договор, с който България ще плаща разсрочено още осем самолета.

Очаква се цялата ескадрила да е в оперативна готовност в периода 2029-2030 г.

Припомняме, служебното правителство прие тази седмица решение, с което одобрява международния договор BU-D- QAH "За изграждане на системи за сигурност на помещенията за съхранение на класифицирано оборудване и въоръжение с класификация "US Secret" за самолети F-16 Block 70" по програмата FMS на САЩ, след като миналата седмица упълномощи министъра на отбраната Димитър Стоянов да проведе преговори и да подпише документа при условията на последваща ратификация.