Въпросът за настаняване на мигранти в свободните сгради на бившата Школа за запасни офицери (ШЗО) в Плевен никога не е обсъждан, увери военният министър Николай Ненчев в Плевен, цитиран от БТА.

"Казвам го с цялата си отговорност", увери той и допълни, че не е предприемал конкретни действия, защото това не стои на дневен ред. Ненчев бе в Единния център за начална военна подготовка - това е базата, където са бившите сгради на ШЗО.

Според него, подобна информация е злоупотреба със страховете на хората. "Не би следвало в тази тежка среда за сигурност, опасност от бежанска вълна, да злоупотребяваме с доверието на хората. Не са предприемани никакви действия в този смисъл", потвърди той.

На въпрос за неизползваната армейска база, която стои от години и се руши, министърът посочи, че се търси сътрудничество със съответните общини и областни управи, ако може да се направят съвместни проекти. Една огромна част от сградния фонд е с отпаднала необходимост, така че ще търся сътрудничеството на Общината и Областната управа, за да осмислим съществуването на тези сгради, допълни Ненчев.

В Единния център за армейска подготовка в Плевен министърът пое ангажимент да се обнови материалната база в хранителния блок и учебните зали на бившата база на ШЗО.

Относно гласуването на военнослужещите, командировани на границата, министърът увери, че въпросът е решен. "Ще бъдат ротирани, тоест тези, които ще гласуват, ще отидат на по-късен етап, а другите ще бъдат освободени да гласуват, след като пристигнат първите групи.

Така че въпросът е решен и всички военнослужещи ще гласуват с изключение на тези, които са в Афганистан - с оглед на степента на сигурност, която трябва да бъде гарантирана за тях", поясни министър Ненчев.

"Имаме споразумение до 2500 американски войници да могат във всеки един момент да пребивават на територията на България, с моя заповед - още толкова". Така Николай Ненчев отговори на въпрос за американските войници у нас.

Министърът коментира и проектобюджета за армията. "Изключително съм доволен, че бюджета за армията и въоръжените сили е увеличен. Започнахме проектите за придобиване на нов изтребител, както и придобиване за два много функционални патрулни кораба. Основна грижа ще остане личния състав и търсене възможности за увеличаване заплатите на българските военнослужещи", допълни Ненчев.

"Радвам се, че има повишен интерес към военната служба", отбеляза министърът на отбраната Николай Ненчев след като видя как се подготвят доброволци. Пред присъстващите беше демонстрирано занятие по строева подготовка.

Известният наш състезател по спортна гимнастика Йордан Йовчев, сега цивилен служител в Центъра за елитен спорт към Съвместното командване на силите, проведе открита тренировка с военнослужещи.

След това министърът на отбраната Николай Ненчев посети военно формирование в Долна Митрополия, където присъства на летателен ден с регулярни полети.