Въпросът е дали въобще има бюджет. Така Румен Овчаров коментира пред БНТ проекта за бюджет 2011.

По думите му са внесени три проекта, но нито един не отговаря на действителността. Има държавен бюджет, НЗОК и НОИ. Но те са бламирани.

Според представителя на БСП управляващите нямат никаква политика, а има сляпо следване на събитията. Няма приоритети. През първото тримесечие на 2009 година - рязък спад на БВП, постепенно се регистрира лекио увеличение и едва сега се регистрира плахо излизане от кризата.

Докато при управлението на предишното правителство има спиране на спада, сега отново имаме вкарване в кризата.

По думите му има неразплащания с общините и бизнеса. В другите страни - в САЩ, хората се грижат основно за икономиката си.

„Призовавам към възстановяване на икономическия цикъл в България. Трябва да бъдат разплатени задълженията към фирмите. Продължава неизползването на еврофондовете", каза Овчаров.

Той призна, че е имало проблеми с усвояването и при предишното правителство, но са полагани усилия за по-голяма ефективност.

Според Овчаров възстановяването на икономическия цикъл в страната трябва да е първия приоритет.
„Трябва да се стимулира на потреблението - 30 милиона замразени доходи, а инфлацията ще бъде 10 %. Думата индексация беше забравена в последните години. Не е логично да се замразяват доходите. Събираемостта е по-ниска и от 2008 години", добави той.

Относно новата методология за данъчно облагане той коментира, че не вижда резултат.

„Като има над 7 % номинален растеж къде е техният резултат. Правилното действие е като си вкарал иконимката в криза, трябва да я изкараш.
Има несъбираеми приходи при по-голям БВП. Уж образованието и здравеопазването са обявени за приоритет, но те ще получат по-малко заради инфлацията". Каза още Овчаров.

По думите му положителното е, че не се пипа данъчната система в България, което е единственият начин да се привлекат чуждестранни инвестиции. Но данъчната тежест се увеличава - увеличават се осигуровките. Повишават се данъците по корпоративното облагане. За увеличаването на ДДС - управляващите искаха това и спореха по този въпрос дълго време.

Относно емитирането на Държавни ценни книжа бившият икономически министър каза, че това е вредно, защото се предлага висока доходност. Трябва доходността да е 4-4,5 %.

За отношенията България - Русия Овчаров коментира, че България губи година и половина и цената на тези проекти се увеличава. „Белене" - имаше най-ниската цена. Преговори - приказваме глупости в България и мислим, че никой в Русия не ги чува", добави той.

Идването на Путин според него е важна стъпка за излизането от този батак.

На въпрос на водещия могат ли тези енергийни проекти да бъдат използвани за преговори за цената на газа представителят на БСП отговори, че във воденето на такива преговори трябва да се търси икономическа логика, а не спекулация. Нормалният договор изисква задоволяването на интересите и на двете страни.

Относно възстановяването на българския износ за Русия Румен Овчаров посочи, че в голяма степен това е функция от възстановяването на политическите отношения.

„Ако не поддържаме нормални отношения, няма как да се възстановят икномическите отношения. В Русия вече не могат да се изнасят некачествени продукти. Качествените продукти - това е пътят за увеличаване на българския износ". Той посочи, че като министър е полагал големи усилия в тази насока.

По въпроса за проекта „АБВ" Овчаров каза, че подкрепя президентския проект, защото той ще консолидира повече ресурс, но сега като че ли има малко хаос. Това се дължи на различните имена, които се спрягат в медиите, че ще участват в него.

Относно кандидатурата на Алексей Петров за президент Овчаров каза, че от това няма да спечели нито обществото, нито държавата.

За левицата той посочи, че има нужда от ясна промяна, а информацията за атентата срещу Бойко Борисов определи като „кьорфишек".