Удължава се срокът за подаване на документи на кандидати за български съдия в Европейския съд по правата на човека, съобщиха с публикация на сайта на ВСС.

Първоначално обявеният срок до 17.00 ч. на 17 февруари 2023 г. се удължава до 17 март 2023г.

Изборът на съдия се извършва от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа по списък от трима кандидати, определени от съответната държава. Това е записано в чл. 22 от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи.

Българският съдия в ЕСПЧ Йонко Грозев е с мандат, който изтича на 12 април 2024.

Процедурата по подбор на кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека се провежда в седем етапа, като одобряването на кандидатите се извършва с решение на Министерски съвет.

Насоките на Комитета на министрите гласи, че "държавите трябва да предприемат допълнителни мерки, за да гарантират, че се явяват достатъчен брой кандидати, които да позволят на органа по подбор да предложи изискуемия списък от кандидати".

С оглед броя на подадените до момента кандидатури и гарантиране на конкурентост и състезателност на процедурата, както и спазване на изискванията на Насоките, срокът за подаване на документи се удължава, съобщиха от Министерството на правосъдието. От институцията отказаха да посочат колко са подадените до този момент кандидатури.

Търси се новия български съдия в ЕСПЧ

Търси се новия български съдия в ЕСПЧ

Трябва да предложим трима кандидати