"В НАТО никога не е поставян на дневен ред въпроса за създаване на съвместна флотилия от Черноморските страни членки на Алианса." Това обясни военният министър Красимир Каракачанов по време на петъчния парламентарен контрол.

По думите на Каракачанов подобен вариант не бил обсъждан и в рамките на действащите регионални инициативи, в които участват България, Румъния и Турция.

Учение на НАТО показва възпиращата мощ на Алианса у нас

Учение на НАТО показва възпиращата мощ на Алианса у нас

Близо 300 военни машини ще преминат през България

"Адаптивното присъствие на НАТО в Черно море не съдържа по никакъв начин решение за подобна многонационална флотилия между Черноморските страни членки на Алианса и това отразява нашата национална позиция", поясни Каракачанов.

Според военния министър засиленото военноморско присъствие на сили на НАТО ще допринесе за повишаване на колективните способности за отговор при кризи, включително и реагиране и пресичане на нелегални бежанци през Черноморския регион.  

Инициативите на Алианса в региона имали за цел изграждането на силна колективна отбрана, както и повишаване на сигурността. Военното присъствие в Черно море не било постоянно, а било периодично под формата на тренировки и военни учения.

18 страни от ЕС против Турция да е домакин на следващата среща на НАТО

18 страни от ЕС против Турция да е домакин на следващата среща на НАТО

Начело с Германия, Франция, Холандия и Дания

Всички утвърдени мерки, адаптирани към особеностите на Черноморския регион, са отбранителни, пропорционални и в отговор на силно променената среда за сигурност, увери военният министър.