Няма пострадали български военни при ракетен обстрел в Кандахар, съобщиха от Министерството на отбраната.

Базата на международната коалиция на летище Кандахар, Афганистан, беше подложена на ракетен обстрел на 16 февруари в 23.17 ч местно време (20.47 ч българско време).

Припомняме, в момента на летище Кандахар се намира 39-ият контингент от Българската армия, който участва в операцията на НАТО "Решителна подкрепа" в Афганистан. Те заминаха на 15 октомври 2019 г.

В българския контингентът участват 130 военнослужещи (116 мъже и 14 жени). Състои се от национален елемент, рота за охрана (116 военнослужещи, от които 105 мъже и 11 жени), щабни офицери, екип от съветници за обучение на афганистанските сили за сигурност, група за охрана и групи от специалните и специализирани служби. Национален командир на контингента е полковник Красимир Горанов.

В мисията на НАТО в Афганистан българските военнослужещи осигуряват контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летището в Кандахар. Те помагат с обучението и методическото подпомагане на формирования от Афганистанската национална армия

База с български военни е обстрелвана с ракети в Кандахар

База с български военни е обстрелвана с ракети в Кандахар

Няма пострадали и материални щети