Няма срок, до който може да се отлага провеждането на предсрочните парламентарни избори. Това заяви пред БНР проф. Екатерина Михайлова - преподавател по конституционно право в Нов български университет.

Според нея обаче страната не може да бъде хвърлена в хаос.

Тя изрази увереност, че разумът и политическата отговорност ще излязат на първо място. "Говоря за всички представители на институциите. Президентът и парламентът - това са политическите институции на държавата, тези, които трябва да вземат решение", посочи Михайлова.

Тя е на мнение, че може би е нормално да се направят наново консултации между президента и парламентарните групи, за да се търсят възможни решения.

По нейни думи дотук няма нарушение на Конституцията. Все пак обаче трябвало да се намери изход от тази задънена улица.

Пламен Киров: И без нов служебен кабинет, Радев да насрочи избори

Пламен Киров: И без нов служебен кабинет, Радев да насрочи избори

Ситуация на ръба на бръснача в нарушение на Конституцията

Според нея безпрецедентната ситуация е вследствие на ефектите от изменението в Конституцията.

Припомняме, държавният глава призова 50-ото Народно събрание да се събере и да попълни свободните позиции, за да може той да има по-голям избор от т.нар. "домова книга" при избора на следващ служебен премиер.

Проф. Михайлова уточни, че свободните позиции са две - едната е на омбудсман, а другата - зам.-омбудсман. Според нея това настояване на Румен Радев обаче не може да е основание за искане на импийчмънта му.

БСП съзря пореден епизод в разпада на държавността

БСП съзря пореден епизод в разпада на държавността

Атанас Зафиров: Няма как 50-ото НС да бъде резервоар на домовата книга

"Парламентът не е попълнил доста позиции - едните са с изтекли мандати, другите по друга причина - в случая с омбудсмана подадена оставка, които стоят незаети. Кой ли не е заявявал, че това трябва да стане от мнозинството в НС. Крайно време е. Този парламент вече си е отишъл и едва ли може да събере мнозинство, няма и време да направи подобни неща. Но един следващ парламент, ако имаме мнозинство, което да излъчи управление, задължително трябва да стартира процедури за подновяване на състава на толкова много органи в държавата. Тя буксува, не се управлява добре и по тази причина - несигурност, нестабилност съпътства всяка една от тези институции", коментира ситуацията Михайлова.

Тя не е съгласна с твърдението, че държавата се превръща в заложник на един човек и неговите властови амбиции.