Моля, гласувайте. Мощно гласувайте. Всички гласувайте. За това призова президентът Росен Плевнелиев, минути след като упражни правото си на глас. Държавният глава апелира днес да има масово гласуване и се зарече, че след утрешния ден лично той ще призове политиците към един отговорен и национален подход за решаване, а не задълбочаване на драмите в тази държава.

Плевнелиев е убеден, че българите трябва да излязат и да гласуват днес, защото по този начин ще дадат своята доза ускорение на политиците. „Не може да не гласувате, да стоите комфортно отстрани, а след това да изисквате", подчерта президентът. Единственото средство за това България да е една истинска европейска и демократична държава е именно да гласуваме. „Всички заедно, единно. Всеки по съвест, но всички заедно", продължи с призивите Плевнелиев.

Той е пуснал изборната си бюлетина за това народът да е обединен по много въпроси. Всички искаме работа и достойно заплащане, отворени и ефективни институции, система за справедливо правораздаване, модерна инфраструктура и не на последно място младите да останат в България, изброи желанията си държавният глава. Към своя апел за висока избирателна активност, Росен Плевнелиев напомни и че тези избори са важни, защото определят бъдещето на България за години напред. Президентът изтъкна още, че точно сега страната ни има нужда от работещ парламент и правителство.

„Нямаме време за губене", подчерта Плевнелиев, което напомни и предизборния слоган за евровота на една политическа партия. Като държавен глава той обеща, че лично ще работи много за това българите да не загубят и ден, и час.

В изборния ден Плевнелиев осъзнава, че пред нас стои необходимостта от някои ключови реформи, а именно пенсионната реформа, образователната, административната, затягането на дупките в здравеопазването, обръщане към енергетиката, която в прединфарктно състояние, а защо не и поглед към закона за референдумите, който може да отпуши желанието на този народ, гласът му да бъде чут. „Ако тези реформи не бъдат направени в следващите месеци или година, България ще бъде в по-тежка ситуация от сегашната", предупреди президентът и призова да се спре с този маратон избори до дупка.