Към момента всички решения на ЦИК се взимат съобразно сроковете, няма забавяне в организацията на изборите.

Това заяви председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова на първия редовен брифинг пред журналисти, посветен на готовността на изборната администрация за подготовката за провеждане на предсрочните парламентарни избори на 2 април.

Тя разчита на съдействието на медиите, така че до всички избиратели да достигат решенията на ЦИК, своевременна и точна информация, свързана с организацията и провеждането на изборите. Поредицата от избори се случва доста често, посочи Нейкова.

Тя разчита да има яснота и по отношение на ангажираността на държавните органи за изборния процес и задълженията, които имат те в процеса - организационно-техническата подготовка е ангажимент на МС, видеонаблюдението и видеозаснемането е възложено на министъра на електронното управление. Има решение на МС тази дейност да е възложена на "Информационно обслужване".

Организацията за гласуването за изборите зад граница е ангажимент на министъра на външните работи. ЦИК са дали заявките си към МС и към ресорните министри и очакват техните решения ,така че дейностите свързани с провеждането на изборите, държавата да има по-голямо участие.

ЦИК: Да не говорим негативно, когато идат избори

ЦИК: Да не говорим негативно, когато идат избори

Камелия Нейкова уверява, че няма опасност от разкриване тайната на вота

В ЦИК не са пристигали постановления от прокуратурата за предложението на политическа партия "Възраждане" за ограничаване броя на подаваните онлайн заявления от един IP адрес в чужбина. Ние не сме запознати със сигнала, нито с постановлението на прокуратурата, нито е обсъждан такъв въпрос.

Росица Матева посочи, че са регистрирани са 16 партии и 7 коалиции, като на две партии и една коалиция е отказана регистрация. Тя очаква още 3 подписки да се върнат от ГД "ГРАО". До 25 февруари партии и коалиции могат да подават заявление за коалиции или за приемане на нови партии вътре в самата коалиция. В районните избирателни комисии от утре започва регистрацията на всички кандидатски листи на всички партии и коалиции.

Останалите срокове: РИК имат задължението да регистрират инициативни комитети не по-късно от 20 февруари, а общинските администрации ще обявят предварителни избирателни списъци. До 20 февруари печатните и онлайн медии трябва да обявят всички пакетни цени за отразяване на предизборната кампания. За електронните медии срокът е до 3 март

От 20 февруари ще се приемат документи за регистрация на наблюдатели.

Говорителят и зам.-председател на ЦИК Цветозар Томов добави, че трябва да се стартира електронната платформа за подаване на заявление за гласуване извън страната. Това, което предстои е събирането на заявления, защото към секциите, които могат да бъдат открити ще се прибягват и всички места, в които се събират 40 или повече заявление за гласуване извън страната, подадени от български граждани. Срокът за подаване на такива заявления е до 7 март. В ход е организационната работа по решаване на всички проблеми, свързани с гласуването в чужбина. Организацията на изборите върви нормално и няма никакво забавяне, увери Цветозар Томов.

Има предложение на МВнР избирателните секции в Адана, Турция да бъде преместена в друг турски град. Едното предложение е да се измести секцията в Мерсин, а другото предложение е да се обяви секция в Адана под условия, че може да се разкрие избирателна секция.

От ЦИК са взели решение изработването на параваните за гласуване да бъдат разработени централизирано от Министерски съвет с еднакъв по вид, форма и размер за цялата страна. Няма да има различни паравани, а ще се поставят по начина, по който са се поставяли и кабините за гласуване.

Общественият съвет към ЦИК иска сформиране на Борд за прозрачни избори

Общественият съвет към ЦИК иска сформиране на Борд за прозрачни избори

В него да бъдат включени независими наблюдатели на предходни избори и експерти