Няма закон в България, който да е създаден с цел на грубо вмешателство на държавата в семействата и в отглеждане на техните деца. Нито Законът за социалните услуги, нито който и да е друг закон е такъв.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Законът за социалните услуги има за цел да подобри качеството на социалните услуги, да направи така, че работещите в социалната сфера да имат стандарти за качество, да имат възможности за социално развитие, възможности за по-добро възнаграждение, поясни министърът. 

Депутатите се скараха за отлагането на Закона за социалните услуги

Депутатите се скараха за отлагането на Закона за социалните услуги

149 народни представители гласуваха "за" отлагането

По думите й законът цели да се направи така, че по места, където няма социални услуги, а има нуждаещи се, да могат да ги получат.

И не на последно място Законът за социалните услуги не може да замести Законът за социалното подпомагане. Паричните помощи не са обект на този закон, обясни Сачева.

Тя подчерта, че не биха желали държавата да се разглежда като репресивен орган или социалните работници като морална полиция. Опитваме се да покажем, че социалната система работи за хората, изтъкна още Сачева. 

Отлагат с шест месеца Закона за социалните услуги

Отлагат с шест месеца Закона за социалните услуги

Съгласието е постигнато на председателски съвет в парламента

По думите й се дават повече примери за това колко деца са в приемни семейства, а не се говори за това, че почти 2000 деца в рамките на изминалата година са останали в техните семейства, благодарение на работата на социалните работници.

Сачева допълни, че планират да изнесат 6 дискусии в страна по темата. Тя е категорична, че семейните политики трябва да бъдат обект на общ политически консенсус.

Искат не отлагане, а отмяна на Закона за социалните услуги

Искат не отлагане, а отмяна на Закона за социалните услуги

Настояват за зкаконодателство, което се съобразява с волята на народа