Един от лидерите на "Обединените патриоти" Валери Симеонов разкритикува остро вчерашните изказвания на турския посланик у нас Сюлейман Гьокче пред Нова телевизия.

Той обяви, че след сформирането на новото правителство "Обединените патриоти" ще поискат отстравянето на Гьокче като посланик, тъй като неговото поведение прекрачвало всякакви дипломатически норми.

Той определи изказванията му като "безгранична наглост и безочливо отричане на реалността".

"Този същият участваше пряко в предизиборната кампания. И този идва във вашето студио и говори, че Турция била най-големият приятел на България", коментира Симеонов.

Турция не е враг на България, отсече посланик Гьокче

Турция не е враг на България, отсече посланик Гьокче

Подобни твърдения му напомняли на изявления от в. "Работническо дело"

По думите му, турски министри са призовавали за кого да се гласува за български парламент.

"Нашата държава е много по-стара от Турция, за моята родина са лети реки от кръв, тя ще бъде независима държава", отсече Симеонов.

Той настоя също така, че българският посланик в Турция Надежда Нейнски трябва да бъде отзована, тъй като не ѝ било работа да прави консултации с изселническите организации на българските турци и да улеснява гласуването им.

Валери Симеонов разкри, че е било денонсирано споразумението за сътрудничество между религиозните ръководства на Турция и България (вероятно има предвид на мюсюлманското вероизповедание, б. р.)

Лидерът на НФСБ отрече ГЕРБ и "Обединени партиоти" да обсъждат конкретни имена за бъдещи министри. Той дори разкритикува политолозите, които казват, че това не може да е вярно.

След като на няколко пъти отказа да разкрие подробности в предишните дни, Симеонов повдигна завесата. "Има изричен текст в коалиционното споразумение, че всяка от политическите сили може да издига кадри, които не са нейни членове. Това могат да са други специалисти", повдигна леко завесата той.

Попитан за коментар за скандала Цацаров-Дончев, той посочи, че не било редно извън кабинета си главният прокурор да прави подобни срещи, но не смята, че това е наказуемо.

Според него много по-важен е въпросът какво става с разследването за КТБ. В тази връзка той недоумява защо чак през януари е започнала проверка на прокуратурата срещу КЕВР. В същото време хората на Цацаров са неглижирали доклада на Временната анкетна комисия в предишното Народно събрание, което разследваше нарушенията в енергетиката. В този доклад парламентът е отбелязал, че КЕВР не е извършил контрол върху ЕРП-тата.