Турция не се намесва и не влияе на вътрешните работи, на която и да е държава. Това заяви в студиото на предаването "Здравей, България" по Нова телевизия турският посланик у нас Сюлейман Гьокче. Той подчерта, че подобни твърдения са необосновани, неверни, манипулативни и изкривяващи фактите.

"Ако говорите за национална сигурност и заплахи, нека говорим за тероризъм. България нищо не знае за тероризъм и се надявам да не разберете що е тероризъм, защото това е нещо ужасно. Ние в нашата страна страдаме от тероризъм", заяви Гьокче. Той допълни, че в Турция имат огромен брой терористични организации и посочи "Ислямска държава", ДАЕШ, ПКК.

Сюлейман Гьокче коментира, че никой от членовете на ПКК в България, за които е поискана екстрадиция от Турция, не е депортиран.

Той посочи, че всички твърдения, които чуваме, му напомнят едни мрачни изявления от вестник "Работническо дело", че Турция е враг, че се намесва във вътрешните работи на България и е заплаха за вътрешната сигурност. Всички коментатори говорят в тази посока, с изключение на няколко разумни гласове, обобщи той.

Посланикът призова политическото ръководство да тази лудост, защото това не е градивно и не улеснява отношенията. Имаме история от стотици години, имаме бъдеще заедно и не е добре да се напада вашият приятел, съсед, посъветва той.

Не търсим проблеми с Турция, отвърна Радев на Гьокче

Не търсим проблеми с Турция, отвърна Радев на Гьокче

Но няма да допуснем влияние върху делата ни

Помолен да коментира изявлението на президента Румен Радев дни преди изборите, че България не приема уроци по демокрация от Турция, дипломатът подчерта, че не е работа на един посланик да дава отговори на изявления на президенти. "Няма да правя опит да отговоря на Негово Превъзходителство президента", посочи Гьокче и допълни, че не е дошъл в телевизионното студио, за да прави политически изявления.

Посланикът неколкократно призова да се спре говоренето, че Турция е заплаха за националната сигурност на България, а да се говори разумно за истинските проблеми.

Относно автобусите с български изселници, идващи да гласуват в България, Сюлейман Гьокче заяви, че това е представено в доста неясни краски. Той отбеляза, че това са български граждани и ако не намират начин и възможност да гласуват в "смехотворно намаления брой на секциите в Турция", е естествено да дойдат в България.

Той отбеляза, че най-големият брой на гласове от българските граждани в чужбина наистина идва от Турция. Според него бройката се ограничава съзнателно, за да се накарат насила тези хора да отидат да гласуват в друга държава. Дипломатът попита дали това е модерен начин да се решат тези въпроси.

На въпрос дали подкрепя ДОСТ, той отговори отрицателно и уточни, че подкрепят всяка модерна политическа партия, която има модерно, европейско и евроатлантическо лице.

Сюлейман Гьокче не знае дали все още Ахмед Доган не може да влиза в Турция. Той призна, че му е било трудно да разбере писмото на Доган. Самият Гьочке не е наясно, че някъде има лоши отношения.

Турция е много добър съсед на България и всички държави около нея и категорично отхвърлям говорене от рода на заплахи, заяви дипломатът, помолен за коментар за заплахите, че страната му ще пусне бежанците.

По думите на дипломата, Турция в момента е домакин на 3,6 млн. бежанци - най-големият брой. "Колко бежанци има в България - няколко хиляди. А защо е това? Защото Турция дава повече от 25 млрд. щатски долара, за да държи тези хора при себе си. Турция генерира просперитет, благоденствие и мир за всички свои съседски държави, без изключение, включително и България", обясни посланикът. Той призова за разумна и смислена комуникация.

При среща с бъдещия премиер Бойко Борисов, Гьокче ще поиска от него да демонстрира лидерство за доброто на двустранните отношения. "Недейте да следвате популистки натиск. Истинските въпроси, които вълнуват българските граждани, са много различни. На всеки му е ясно много добре това. България е прекрасна. Познаваме България много добре и оценяваме и подкрепяме просперитета и стабилността във вашата държава. Проблемът е цялото това замърсяване и заразяване с негативизъм и разговори, които водят в негативизма. Това стана национално хоби да си убиваме времето", коментира още Сюлейман Гьокче.

Той определи твърденията за даването на повече власт на турския президент Реджеп Ердоган като абсолютна безсмислица. Това било начин да се отклони вниманието и да се промени темата на разговор и да се добави политически курс и манипулация.

Гьокче отрича, че журналистите в Турция са репресирани. Нямало нито един журналист, който да е арестуван или да му е повдигнато обвинение, защото упражнява журналистическата професия. На преследване подлежали тези, за които е доказано, че се занимават със съответната криминална дейност.

Относно затворените медии след опита за преврат, той обясни, че те били "маши на терористичната организация на Фетхуллах Гюлен".

Коментирайки темата за референдума в Турция, посланикът отбеляза, че това е бил много важен референдум с много високо участие. По неговото мнение той е бил успешен.

На въпрос за връщането на смъртното наказание, Сюлейман Гьокче отговори с въпрос: "Защо ви интересува въпросът за смъртното наказание".

По думите му би било жалко, ако Европа избута настрани Турция заради грешна политика и арогантност. "Да наречеш един демократично избран лидер диктатор и арогантен е абсолютна глупост", отсече Гьокче, визирайки Ердоган.

Запитан дали е коректно да се говори за султанат, той заяви, че това определение не го дразни.