Обединението за честни избори (О.Ч.И.) призовава регистрираните за участие в изборите на 27 октомври политически формации да подпишат декларация за прозрачен и законосъобразен вот и морална предизборна кампания.

Организацията обявява готовност да помогне с идентифициране на рискови секции, координиране на наблюдението на вота и с предоставяне на образователни и практически материали.

Обединението за честни избори призовава също отговорните за провеждането на изборите институции да подкрепят изведените принципи и да вземат мерки за спазването им в изборния ден. То апелира и за осигуряване на прозрачност и публичност на всички процесиоколо вота и за гаранции за законосъобразност и честност на изборите.

МВР се насочва и към непознатите купувачи на гласове

МВР се насочва и към непознатите купувачи на гласове

Фирмите за бързи кредити също ще бъдат в полезрението на МВР

От О.Ч.И. прилагат и предложения от тях документ:

Декларация на политически партии и коалиции за провеждане на честни и свободни избори за Народно събрание на Република България на 27 октомври 2024 г.

Ние, представители на политически партии и коалиции заявяваме готовност да обединим сили за провеждането на свободни и честни избори на 27 октомври, за да излъчат българските избиратели своето политическо представителство по достоен и демократичен начин, без да допускаме атаки срещу вота и свободната воля на гражданите.

Наша отговорност е да не възпрепятстваме провеждането на прозрачни и честни избори, които отразяват реалната воля на българските избиратели. За тази цел се обединяваме зад следните принципи и правила, които се ангажираме да спазваме по време на предизборната кампания, в изборния ден и при обявяване на изборния резултат и конституирането на следващото Народно събрание:

  • Да съдействаме за провеждането на честни избори, без измами, търговия с гласове, манипулация на изборните резултати, включително бюлетини и протоколи и други нарушения на закона.
  • В предизборната кампания да не използваме непозволени средства като: език на омразата, дезинформация, фалшиви новини, уронване честта и доброто име на опонентите, търговия с влияние, методи за натиск и заплахи върху избирателите.
  • Да защитаваме правата на всички избиратели да гласуват свободно и безпрепятствено, както и правата на всички кандидати да участват в изборния процес.
  • Да спазваме законодателството, свързано с изборите, и при нарушения да си сътрудничим с ЦИК и МВР за гарантиране на това.
  • Да не използваме нелегитимни средства за финансиране на изборните кампании, включително от корпоративни дарения и други неразрешени източници.
  • Да настояваме пред ЦИК да включи в методическите указания изискването невалидните бюлетини да бъдат показвани пред камерата като начин за установяване на причините за традиционно високия брой невалидни бюлетини. Отделно да инструктираме своите представители в СИК да извършат това действиe, което и в момента не е забранено, но не е изрично изискване.
  • Да осигурим наблюдател или партиен застъпник в най-рисковите избирателни секции в съответния многомандатен избирателен район, в които е отчетен висок риск от злоупотреби.
Обединение за честни избори: Партиите да вземат мерки срещу изборните нарушения

Обединение за честни избори: Партиите да вземат мерки срещу изборните нарушения

От обединението отчитат масовото и устойчиво недоверие в изборния процес