Посолство на Обединените арабски емирства (ОАЕ) в София и българско посолство в столицата Абу Даби ще бъдат открити през 2017 година. Тогава се навършват 25 години от началото на дипломатическите отношения между двете страни.

Това стана ясно по време на съвместен брифинг в Министерски съвет на министрите на икономиката на Обединените арабски емирства Н. Пр. Султан бин Саед ан Мансури и на България – Божидар Лукарски. Двамата подписаха междуправителствено споразумение за икономическо и техническо сътрудничество.

По-рано днес министър Лукарски участва в откриването на бизнес форум, а посещението на официална делегация от Обединените арабски емирства е първото след промените през 1989-та година в страната ни.

Султан бин Саед ан Мансури определи посещението като историческо и изтъкна, че двете страни отварят нова страница в областта на икономическите отношения. По думите му с подписването на споразумението, сътрудничеството между двете страни минава на практически етап.

То представлявало „пътна карта” за икономическите отношения между двете страни в областта на инвестициите, индустрията, малкия и среден бизнес, туризма и хранителното подсигуряване, както и областта на гражданската авиация.

Като една от най-важните области Султан бин Саед ан Мансури определи тази на гражданската авиация и изтъкна: „Ние винаги ще настояваме да се развиват отношенията ни в тази област”.

Според него е необходимо да бъде вдигнато нивото на посещение на делегации между двете страни на ниво министър-председатели и интензивната размяна на посещения на търговски делегации и участие в изложения. „Следващият етап в отношенията между двете страни ще бъде забележителен”, прогнозира Саед ан Мансури.

Имаме чудесна новина през 2017 г. ОАЕ ще открият посолство в София”, каза още той. По думите му това ще спомогне за по-доброто развитие на отношенията и по-преките контакти между двата народа.

От своя страна министър Божидар Лукарски заяви, че е време да се възобновят традиционни в миналото икономически и политически отношения на ново ниво. 2017 г. се навършват 25 години от началото на дипломатическите отношения между България и ОАЕ, отбеляза Лукарски и допълни, че тогава ще бъде открито и българско посолство в Абу Даби.

По думите му това е знак за подобряването на икономическите и търговските връзки между двете страни. Министърът допълни, че със споразумението се създава смесена икономическа комисия между двете държави, която регулярно ще провежда заседание на всеки две години и ще следи за зададените параметри по отношение на взаимодействието в търговски и икономически план. Тази комисия щяла да решава и конкретни казуси, възникнали при тези търговско-икономически отношения.