Областната администрация на София-град отменя изцяло като незаконосъобразен и нищожен акт писмо на кмета на София Васил Терзиев от 18 юли 2024 г. за връщане за ново обсъждане на решението на Столичния общински съвет (СОС) от 11 юли за смяна на ръководствата на шест общински дружества. Това се казва в позиция на институцията, след като днес общинските съветници от ПП-ДБ-Спаси София поискаха във връзка с казуса оставката на областния управител Стефан Арсов.

От Областната администрация обясняват, че решението е взето на основание чл.32, ал.1 и ал.2, във връзка с чл.31, ал.1, т.5 от Закона за администрацията (ЗА) и във връзка с чл.45, ал.1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) .

Срещу разпореждането на Терзиев в Областната управа на 19 юли е подадена жалба от общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера, според когото писмото не съдържа реквизитите на административен акт и представлява злоупотреба с правото по чл.45, ал.5 от ЗМСМА.

Синя София предлага шест общински дружества да станат публични

Синя София предлага шест общински дружества да станат публични

Трансформацията ще ограничи политическата намеса в управлението на общинските фирми

Според Областната администрация на София-град жалбата на общинския съветник е основателна. Писмото нямало реквизитите на административен акт, а целяло последиците на такъв. Не била спазена изискваната по закон форма за такова разпореждане - заповед. В това от Областната управа виждат нарушение на чл. 44, ал.2 от ЗМСМА и на чл.59, ал.2, т.2 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Според институцията затова разпореждането на Васил Терзиев е незаконосъобразно.

"Актът на кмета на Столична община за връщане за ново обсъждане на Решение №340 по Протокол № 15 от 11.07.2024 г. на Столичния общински съвет е мотивиран изключително по съображения за нецелесъобразност. Така мотивиран актът влиза в противоречие с чл. 21, ал.1, т.9 от ЗМСМА, съгласно който Общинският съвет е органът, който приема решения за избиране на представителите на общината в органите на търговските дружества с общинско имущество", посочват от Областната управа и добавят, че съгласно чл.21, ал.1, т.23 от ЗМСМА Общинският съвет решава и други въпроси от местно значение, които не са от изключителната компетентност на други органи. От институцията заявяват, че този въпрос е изключително в правомощията на СОС, който като принципал на дружествата замества общото събрание на акционерите им.

Борис Бонев: Директори на общински дружества се сменят незаконосъобразно

Борис Бонев: Директори на общински дружества се сменят незаконосъобразно

Карлос Контрера е момчето за мръсни поръчки на ГЕРБ

От Областната администрация изтъкват, че има законови гаранции да не се удължава необосновано срокът на упражняване на правомощията на новоназначените лица чрез произволно удължаване на конкурсните процедури, като този срок не може да надхвърля шест месеца. "В този смисъл са неоснователни доводите на кмета на Столична община за връщане на решението на Столичния общински съвет поради необосновано удължаване на срока, през който ще действат новоизбраните членове на органите на общинските дружества", се посочва още в позицията.

В заключение се заявява, че Областната администрация на София-град категорично се противопоставя и се разграничава от опитите на определени политически лица да употребяват независими държавни институции за политически цели и да я намесват в предизборни кампании.

Васил Терзиев: Всички служби са на гости в Столична община

Васил Терзиев: Всички служби са на гости в Столична община

Натискът е очеваден и всекидневен в цялата администрация