"Синя София" внесе доклад в Столичния общински съвет (СОС), в който предлага шест акционерните дружества, собственост на Столична община да станат публични. Това заяви общинският съветник Вили Лилков, цитиран от БТА.

Става дума за "Топлофикация София" ЕАД, "Център за градска мобилност" ЕАД, "Столичен автотранспорт" ЕАД, "Столичен електротранспорт" ЕАД, "Метрополитен" ЕАД и "Софинвест" ЕАД. Той посочи, че се предлага дружествата да преминат към статут на публични, търгувани на фондовата борса, на която да бъдат предложени до 35% от акциите на капитала им.

Лилков подчерта, че предложението съответства напълно на европейското законодателство. По думите му то установява най-високи стандарти за прозрачност и отчетност. Според него трансформацията ще ограничи политическата намеса в управлението на общинските фирми, ще намали възможностите за корупция и злоупотреби и ще осигури по-добри условия за развитие на тези дружества.

Вили Лилков подчерта, че изваждането на едно търговско предприятие на фондовата борса ще повиши прозрачността, ще включи и миноритарни собственици в управителните и контролни органи на предприятието, както и ще привлече свеж ресурс.

Припомняме, че през юни ПП-ДБ-Спаси София предложи смяна на ръководството на шест общински дружества. Бяха обявени нови конкурси. Карлос Контрера и двама независими общински съветници внесоха нов доклад за смяната на ръководствата на дружествата в последния момент. Кметът на София Васил Терзиев сигнализира за атентат с аватари за шефове на общинските дружества.

Безредици в СОС прекъснаха дебата кой да оглави 6 общински дружества

Безредици в СОС прекъснаха дебата кой да оглави 6 общински дружества

Вчера Васил Терзиев предупреди, че тече пълзящ преврат