От Министерството на транспорта и съобщенията ще съдействат максимално бързо за откриване на самолетна линия между София и Скопие при заявен интерес от авиокомпания, която да извършва полетите.

Това уверение получиха представители на авиопревозвачите на среща днес в министерството. От правна гледна точка няма пречка да започнат самолетни превози на пътници, защото между въздухоплавателните администрации на двете страни има безсрочен меморандум за сътрудничество, който е подписан през 2015 г.

В Скопие: България не ни пуска в ЕС, но ще ни води в космоса

В Скопие: България не ни пуска в ЕС, но ще ни води в космоса

Има да се свърши много повече работа на Земята...

Представителите на авиокомпаниите изразиха принципен интерес като подчертаха, че бъдещето на авиолинията зависи и от развитието на икономическите отношения между двете страни.

Когато бъде заявен интерес с конкретни параметри, българската въздухоплавателна администрация ще започне разговори с македонските си колеги за уточняване на подробностите. 

Към момента няма пряка въздушна връзка между столицата на България и столицата на РС Македония, както няма и жп транспорт, нито автомагистрала, които да ги свързват. Разстоянието, изчислено по карта е 241 км, а изчислено по права линия (по въздух) е 163 км.