Служебният кабинет прие на заседанието си днес постановление за създаване на нов Съвет за развитие при Министерския съвет.

Съветът за развитие ще изпълнява функциите на консултативен орган за координация на: разработването, изпълнението, отчитането и оценката на документи от националната стратегическа рамка; разработването, изпълнението и отчитането на програмата за управление на страната, както и на провеждането на политики за развитие или на важни въпроси от обществена значимост.

В съответствие със Закона за администрацията с постановлението се определят задачите и състава на съвета, както и администрацията, осигуряваща експертното и техническото му подпомагане, съобщиха от пресцентъра на МС.

Служебен кабинет не може да натрапва стратегии, подразниха се Зелените от ДБ

Служебен кабинет не може да натрапва стратегии, подразниха се Зелените от ДБ

От партията настояват за екологична оценка на документа

В проекта на постановление е предвиден ред за одобряване от страна на съвета на предложенията за разработване на нови документи от националната стратегическа рамка, както и за съгласуване на разработените проекти на документи. Дефинирано е и понятието "национална стратегическа рамка", като са изброени и видовете документи, които тя включва.

Работата на Съвета за развитие ще бъде подпомагана от Координационен комитет за управление, наблюдение, контрол и отчитане на изпълнението на Националната програма за развитие България 2030 и от Комитет за координация, мониторинг и контрол на разработването, изпълнението и отчитането на програмата за управление на страната.

Съветът ще бъде ръководен от министър-председателя, а негови членове са вицепремиерите и всички министри. Като наблюдател с право на съвещателен глас в състава е включен председателят на Националния статистически институт.

105 от 902 мерки изпълнени, отчете Съветът за развитие към МС

105 от 902 мерки изпълнени, отчете Съветът за развитие към МС

На заседанието бе поканен и Волен Сидеров

От правителствената информационна служба извеждат конкретните ползи, които се очакват със сформирането на консултативния орган:

  • въвеждане на ясни правила и процедури за предварително одобряване на разработването на нови стратегически документи;
  • избягване на допълнителното раздробяване на стратегическата рамка и подобряване на съгласуваността между стратегическите документи;
  • изпълнение на мерките, предвидени в Националната програма за развитие България 2030, в областта на устойчивите и съгласувани политики;
  • изпълнение на ангажиментите по Националния план за възстановяване и устойчивост за намаляване на броя на стратегическите документи, чрез консолидиране на стратегическата рамка;
  • създаване на механизъм за координация на разработването, мониторинга и отчитането на програмата за управление на страната.

Отменя се досега действащото постановление за създаване на Съвет за развитие от 2010 г.