Противоконституционно и извън правомощията на служебното правителство е да предлага 30-годишни стратегически документи.

Тази позиция заявиха от ПП "Зелено Движение", които са част от коалицията на "Да, България", относно Стратегическата визия за развитие на електроенергийния сектор на Република България 2023 г. - 2053 г., одобрена от Министерски съвет.

От партията настояват за екологична оценка на документа преди да се приеме, както и да се направят задължителните обществени консултации.

Всички документи по отношение сектор енергетика и предвиждащи изграждане или извеждане на АЕЦ и големи ВЕЦ изискват задължителна екологична оценка, оценка за съвместимост с целите на Натура 2000 мрежата и на процедура за обществено участие в процеса на взимане на решения, посочва се още в позицията.

Васил Велев: Енергийната стратегия на кабинета удовлетворява само мафията

Васил Велев: Енергийната стратегия на кабинета удовлетворява само мафията

Работодателите отиват на среща с енергийния министър

Министърът на околната среда и водите да спре прилагането на Стратегическата визия, искат от "Зелено Движение" и допълват, че ако това не се случи, ще обжалват взетото решение на МС, което е грубо нарушение на множество европейски и национални екологични норми.

Нарушение отчитат и спрямо международното законодателство, тъй като не е спазен режимът за нотификация по Конвенцията от ЕСПО за трансгранична процедура по стратегическа екологична оценка, които изискват предложените нови АЕЦ мощности и проекти на река Дунав.

От партията припомнят и че до средата на 2023 г. страните членки на ЕС трябва да актуализират своите Интегрирани планове климат и енергетика за 2030 г., както и Дългосрочните стратегии за декарбонизация за 2050 г. Държавите членки обаче следва да развиват своите стратегически визии съобразно европейските цели и ангажименти.

Категорично депутатите на ПП "Зелено движение" в 48-ото Народно събрание ще се противопоставят на опитите на МС да търси подкрепа от народните представители за одобрени на Стратегическата визия, казва се в позицията си.

От партията посочват, че този документ на служебното правителство е в нарушение на чл. 3 от Директива 2001/42/ЕО — Директива за стратегическа екологична оценка, на чл. 6 от Директива 92/43/ЕИО на Съвета за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна, чл. 6 от Конвенция за достъп до информация, участие на обществеността в процеса на взимане на решения и достъп до правосъдие по въпроси на околната среда, както и на чл. 31 на Закона за биологичното разнообразие и глава Шеста от Закона за опазване на околната среда.

Енергийната стратегия на Христов - закопаване на сектора по модела на Кремъл

Енергийната стратегия на Христов - закопаване на сектора по модела на Кремъл

От ЦИД виждат корупция в Проекта на служебното правителство