Това не е никаква енергийна стратегия, защото целите са объркани. Енергия не се яде, нито се пие. Така с огромна доза критики засипа председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев енергийната стратегия на служебното правителство до 2053 г. В нея се предвижда изграждането на 4 ядрени реактора, ВЕЦ-ове по Дунав и ВЕИ.

По думите му думата достъпност отсъства, а енергията трябва да бъде сигурна и достъпна. Тази стратегия, която бе представена от служебното правителство удовлетворява стратегията на всеки план на електроенергийната мафия, изтъкна Велев.

Според него така е планирана енергийната стратегия, за да се правят проекти, които са заредени с огромен корупционен потенциал. Като аргумент за критиките си Велев отчете, че именно за това говорят и праговете, които утвърди Министерски съвет, чрез които трябва да се осигури приходната част на фонда за електроенергийната система. Тези прагове са високи, за да останат свръхпечалбите в енергетиката и за да могат впоследствие да се крадат, коментира Васил Велев.

Росен Христов ще запознае депутатите със стратегията си до 2053 г.

Росен Христов ще запознае депутатите със стратегията си до 2053 г.

Не е ясно какво следва от една дискусия в Народното събрание

След около час работодателите ще имат среща с министъра на енергетиката Росен Христов и ще повдигнат въпроса за представената енергийна стратегия на служебното правителство. Стратегията не става за нищо, ние стратегия нямаме, а сбор от различни проекти, като само някои от тях са алтернативни. В енергийната стратегия не е даден баланс нито денонощен, нито седмичен, нито сезонен, нито годишен на производство и потребление, каза Васил Велев в отговор на въпрос на News.bg дали все пак работодателите са готови на разговор с ресорното министерство за предоговаряне на въпросната стратегия.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов посочи, че и тази енергийна стратегия ще мине като всички други стратегии. Според него е недопустимо работодателите да научават за тази стратегия в 16 ч. следобед.

Валентин Николов: Когато властта подготвя енергийна стратегия, другите от ревност не я подкрепят

Валентин Николов: Когато властта подготвя енергийна стратегия, другите от ревност не я подкрепят

Ядрената енергетика към момента е без алтернатива, по думите му

Затова дали се сбъднаха прогнозите за студена и гладна зима, която да предизвика масова безработица, Велев отговори на въпроса на News.bg, че очевидно зимата не е студена и апокалиптичните прогнози не се потвърдили. Той посочи, че България има шансовете да мине през кризата по-добре от средноевропейските страни. Европа ще има недостиг на енергия още дълго време и за това работодателите ще настояват средствата по механизма REPowerEU да се децентрализират и инвестират ефективно и ефикасно в зелен и цифров преход, който би повишил конкурентоспособността на хората.

Цветан Симеонов също добави, че безработицата спада и недостигът на квалифицирана работна сила все по-остро се чувстват. Най-бързото и качественото спасение за всеки един бизнес са иновациите.

Еврозоната, Шенген и ОИСР във фокуса на работодателите през 2023 г.

Еврозоната, Шенген и ОИСР във фокуса на работодателите през 2023 г.

Асоциацията на организациите на българските работодатели представи своите приоритети