Приемането на България в Еврозоната на 1 януари 2024 г., приемането на България в Шенген и приемането на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) са националните приоритети на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) за 2023 година.

Те бяха представени от председателя на АИКБ Васил Велев, от председателя на БСК Добри Митев, от председателя на БТПП Цветан Симеонов и от изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов на пресконференция в БТА. АОБР представи своите приоритети за 2023 г. и в областта на бизнес средата и икономиката, енергетиката и зеленият преход, образование и пазар на труда, социална политика и европейски политики и инвестиции.

В областта на бизнес средата и икономиката работодателите залагат на мерки за ограничаване на инфлацията, подобряване на цялостната инвестиционна среда, реални действия по изграждане на електронно управление във всички области, преминаване към реално програмно бюджетиране, ограничаване на екологичния рекет срещу бизнеса, запазване на съществуващия данъчен модел, прилагане на разходо-покривния принцип на държавните такси, борба със сивата икономика, справяне с проблемите на трафика по граничните пунктове и други.

Колко големи са бонусите от евентуалното влизане на България в Еврозоната

Колко големи са бонусите от евентуалното влизане на България в Еврозоната

За един несъстоял се дебат, а и доклад

В областта на енергетиката и зеленият преход целите са: коригиране изкривяванията на пазара на едро на електроенергия при екстремни цени чрез компенсация на потребителите на свободния пазар, създаване на работещ компенсаторен механизъм поради високите цени на природния газ за потребителите до достигане на приемливи на пазара цени, формиране на национален пазар на емисии на парникови газове, активизиране на оперативна програма на Консултативния съвет за Европейска зелена сделка, изработване на национална Стратегия за устойчиво енергийно развитие на България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г., изработване на Пътна карта за прехода към климатична неутралност и развитие на енергийния сектор, насърчаване на производството и съхранението на електроенергия от ВЕИ за собствено производство и подготовка за либерализация на пазара на електрическата енергия.

В образованието и пазара на труда приоритетите на АОБР са подобряване на системата за обучение на възрастни с цел постигане на синергия в политиките на МТСП и МОН, реална връзка между образованието и бизнеса, разработване на пакет от мерки за привличането на таланти, подобряване на възможността за привличане на чуждестранни студенти, повишаване на дигиталните умения, програма за приобщаване на трайно изолираните от образователния процес или от пазара на труда и създаване на условия за активно участие на пазара на труда на работещите майки.

Росен Христов не дава ТЕЦ-овете, печелят повече от ПВУ

Росен Христов не дава ТЕЦ-овете, печелят повече от ПВУ

Няма да затваряме топлоцентралите

В социалната политика бизнесът си поставя за цел разработване на механизъм за определяне на минималната работна заплата, развитие на пенсионния модел и частните пенсионни фондове, подобряване на системата за социално подпомагане и преразглеждане на държавната политика, свързана с Държавен фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система.

В последната област - Европейски политики и инвестиции работодателите ще се борят за подобряване отношенията със социалните партньори по ключови за бизнеса досиета, създаване на Консултативен съвет за наблюдение и изпълнение на Плана за възстановяване, иницииране на преговори по "Нов национален социален диалог", предоговаряне на ПВУ за намаляване на въглеродните емисии от производство на електроенергия с 40% и стриктно спазване на сроковете за откриване на останалите процедури по НПВУ и оперативни програми.