Депутатът Николай Александров от "Атака" настоя за образователен ценз при гласуване, тъй като компактна група избиратели, които са неграмотни, избират депутати и евродепутати и с гласа си оказват влияние върху обществения и политически живот. Това стана по време на дискусията за промени в Изборния кодекс в парламента.

Александров оцени високо другите проекти за Изборен кодекс и настоя да се приеме окончателно най-доброто от всички предложения.

Патриотът Валери Симеонов поиска задължително гласуване. Задължителното гласуване осмисля понятието демокрация, по мнението му.

Задължителен вот имало в Белгия, Гърция, Кипър, Люксембург. Във Франция се гласува задължително за сенат. В Италия не можеш да пратиш детето си на детска градина, ако не си упражнил правото си на вот, твърди народният избраник.

Симеонов иска да се намалят и изборните подаръци като "подкупването" на избиратели да не надхвърля 2 лева.

Настимир Ананиев от Реформаторския блок настоя за машинно броене на резултатите от изборите. "1000 лева ще струва една машина. Машините ще се използват многократно и ще се спестят средства от чиновници. Този разход си заслужава", убеден е той.