В Закона за движение по пътищата ще бъдат завишени санкциите спрямо пияните шофьори, категоричен е председателят на Комисията по транспорта и съобщенията Йордан Мирчев.

Основното е да бъдем непримирими с пияните шофьори, тези които нямат правоспособност и тези, които превишават разрешената скорост, поясни той.

Мерките предвиждат и отнемане на свидетелството за управление на МПС, както и глоби и при повторно нарушение тежестта на санкциите се удвоява.

Предвижда се контролни функции по отношение на закона да имат управление на „Пътна полиция" - движението по пътищата, Фонд „Републиканска пътна мрежа" - за състоянието на пътищата, както и автомобилна регистрация - за контрола върху тези, които извършват периодичните прегледи.

България се превърна в едно депо за отпадъци с вноса на употребявани коли, посочи Мирчев.
Ние не сме против да се внасят коли, които са в движение в ЕС, а сме против това да се товарят коли от автоморгите, да се докарват бутани или дърпани от трактори в България, където се продават сравнително евтино, но са опасни за движението, подчерта Мирчев.

Затова, продължи той, в закона е предвиден нов текст - че когато МПС се регистрира в пунктовете на МВР, трябва да притежава сертификат за съответствие, тоест колите, които се внасят да са със съответната документация, че са в движение.

Текстовете в закона предвиждат лишаване от право на управление на МПС от един до 12 месеца плюс глоба от 200 до 500 лева при констатирана концентрация на алкохол от 0.5 до 1.5 промила, съобщи още Мирчев.

За младите водачи на МПС и тези, които извършват обществен превоз на пътници или превозват опасни товари, при констатирана концентрация на алкохол от 0.2 до 1.5 промила да се отнема правото за управление за срок до 2 години, а при повторение до 3 години и глобата става от 1 000 до 2 000 лева.

Същевременно в Наказателния кодекс са предвидени санкции за по-голяма концентрация на алкохол - над 1.5 промила - лишаване от свобода за 1 година, а ако лицето е било осъждано санкцията е две години.

Предвидено е и отнемане на МПС в полза на държавата при транспортни произшествия при употреба на алкохол или при неправоспособни водачи на МПС, добави Мирчев и отправи апел родителите да внимават при какви условия предоставят колите си, за да няма подобни случаи на трагедията в празничните дни край Несебър, където загинаха 7 младежи.

По мнението на Мирчев си заслужава да бъде обсъден въпросът за доживотно отнемане на шофьорската книжка.
Той е категоричен, че обществото трябва да е непримиримо в битката с пияните шофьори.