Правителството е поръчало Стратегически преглед на отбраната заради променената среда за сигурност, като крайната цел е военните да попълнят недостига на хора в Резерва. Това съобщава БНР.

В документа са посочени 51 проблема за анализиране и оценяване, свързани с отбраната на страната. Един от тях е недостигът на хора в Резерва, който трябва да е около 3000 души, но заетите длъжности са едва 13%.

За да се попълни Резерва, се обсъждат различни мерки за военно обучение на гражданите. Те варират от стимулиращи до задължителни. Една от тях е военното обучение да стане задължително за тези, които искат да работят в МВР или в държавната администрация. Или да бъде повишено заплащането за срочна служба в Доброволния резерв за шест месеца.

Тагарев: Лъжи на депутати отблъснали младите от военна кариера

Тагарев: Лъжи на депутати отблъснали младите от военна кариера

С 30% по-малко са желаещите да влязат във военен университет

Мерките не са достатъчно, признаха министърът на отбраната Тодор Тагарев и заместник-министърът Атанас Запрянов. Те посочиха, че интересът към военната служба е намалял и че се нуждаят от политически консенсус за приемането на мерките. Те също така отчитат, че не финансовият въпрос е проблемът, а липсата на политически консенсус за приемане на мерките.

През април Конституционният съд отхвърли питането на служебния кабинет "Донев" дали в мирно време гражданите могат да получават военна подготовка. Съдът реши, че законодателят трябва да направи преценка в съответствие със заплахите. Това се разбира като "зелена светлина" за политиките, залагани в стратегическия преглед и в промените в закона за Резерва, които се очакват до края на февруари.

Денков заяви амбиция да пазим достойно Източния фланг на НАТО

Денков заяви амбиция да пазим достойно Източния фланг на НАТО

Заедно със заместник-генералния секретар на НАТО Мирча Джоана той присъства на учението Iron Strike-2023